L'UJI participa en un projecte europeu de prevenció de salut mental per a adolescents de Moldàvia i Macedònia del Nord

29/08/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els joves d'Europa de l'Est s'enfronten a riscos per a la seua salut i benestar a causa de factors com la violència, la pobresa, la desigualtat i altres experiències adverses, recentment exacerbades pel conflicte a Ucraïna. La Universitat Jaume I de Castelló, al costat d'altres set institucions, participa en un projecte del programa Horizon Europe que implantarà accions de prevenció en salut mental per a adolescents entre 10 i 14 anys i les cuidadores i cuidadors.

L'objectiu del projecte FLOURISH és adaptar, optimitzar, implementar i avaluar un programa de prevenció per a adolescents i persones cuidadores en llocs on actualment no existeixen ofertes preventives àmpliament disponibles, com Moldàvia i Macedònia del Nord. El programa s'adaptarà a la prestació de serveis i a l'entorn de salut dels dos països i inclourà també persones refugiades d'Ucraïna.

Els programes centrats en la relació entre adolescent i persona cuidadora són una solució basada en l'evidència per a millorar la salut en aquesta etapa vital, en abordar un conjunt de factors de risc comuns tant en l'àmbit individual com familiar. Parenting for Lifelong Health (PLH) és un d'aquests programes desenvolupat per personal investigador de diferents àmbits i països, l'Organització Mundial de la Salut i UNICEF per a la seua implementació en entorns de baixos recursos.

Les accions de prevenció se centren en dues àrees principals; d'una banda, en l'enfortiment d'habilitats com la resolució de problemes i la regulació emocional entre els adolescents; i d'altra banda, a millorar les habilitats de criança, perquè les persones que es dediquen a tasques de cures puguen identificar i evitar situacions de risc en joves com són el consum d'alcohol o el tabaquisme.

Maite Alguacil Marí i Bojan Shimbov, coordinadora i investigador, respectivament, del Grup CAMINA (Cadenes globals de valor, migracions, innovació i adaptació al canvi climàtic) i membres de l'Institut Interuniversitari d'Economia Internacional, seran els responsables del projecte en la universitat pública de Castelló. Les tasques que duran a terme se centren en la part econòmica del projecte, concretament, en la realització d'una anàlisi exhaustiva relacionada amb l'avaluació dels costos i la rendibilitat del programa i la seua possible expansió i integració en els sistemes de sanitat nacionals.

FLOURISH està coordinat per la Universität Klagenfurt (Àustria) amb la participació de la University of Cardiff (Regne Unit); Asociatia Obsteasca Sanatate Pentru Tineri (Moldàvia); Institut Za Bilakj Semejstvo I Sistemaska Praksa-ALTERNATIVA (Macedònia del Nord); Medizinische Universität Wien (Àustria); Association of Systemic Therapists (Sèrbia); Universitaet Bremen (Alemanya) i Universitat Jaume I de Castelló (Espanya).

El projecte ha sigut finançat pel programa d'investigació i innovació Horitzó Europa de la Unió Europea amb el número de subvenció 101095528. Pàgina web: https://www.flourish-study.org/.

*Projecte finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen els seus autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea en els àmbits de la salut i digital. Ni la Unió Europea ni l'autoritat atorgant en poden ser considerats responsables.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions