Deu revistes científiques publicades o coeditades per la Universitat Jaume I de Castelló han renovat el segell de qualitat atorgat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) en la convocatòria de 2023 i consoliden el seu compromís amb l'accés obert no comercial. A més, quatre revistes han aconseguit la menció de bones pràctiques editorials en igualtat de gènere, un dels últims indicadors inclosos en l’avaluació de la qualitat editorial i científica.
La renovació del segell per a les revistes de l’UJI posa de manifest el compromís de la universitat pública de Castelló amb la investigació i la seua accessibilitat. Les publicacions, finançades pel Vicerectorat d’Investigació i els diferents departaments, que s’han presentat fins ara a la convocatòria anual han obtingut el segell o la seua renovació, fet que implica un important reconeixement extern a la seua tasca divulgadora.
L’UJI ha aprovat recentment el Pla d’acció en el marc de l’Estratègia Nacional de Ciència Oberta (2023-2027) que recull un conjunt de mesures que s’implementaran per a avançar en el compromís del coneixement obert, com millorar l’estructura digital que hi fa de suport, la realització de formació i jornades en aquest àmbit o la creació d’un distintiu en bones pràctiques, entre altres. Amb anterioritat, havia aprovat en 2020 una «Declaració per a la promoció de l’accés obert» que es va plasmar en el Codi de bones pràctiques en investigació i doctorat de 2022.
Ciències humanes i socials
Les publicacions científiques de la Universitat Jaume I abasten temàtiques fonamentals en l'àmbit de les ciències humanes i socials i proporcionen un espai crucial per a la recerca i el debat en àrees diverses i de gran rellevància social. Entre les especialitats es troben estudis de gènere (Asparkia), idiomes (Language Value, MonTi), filosofia (Recerca), història (Millars), estudis sobre comunicació (AdComunica), recerca sobre la ciutat (Kultur), cultura (Cultura, lenguaje y representación), museus (Diferents) i estudis del món clàssic (Potestas).
El desenvolupament d'aquestes publicacions és possible gràcies al compromís de les persones que s’encarreguen de l’edició de les revistes, les quals dediquen un enorme esforç al procés amb una aposta clara per una ciència oberta, transparent, responsable i de qualitat. Així mateix, els títols compten amb el suport del nou Consell Assessor de Revistes, en el qual col·laboren i treballen el Servei de Comunicació i Publicacions, la Biblioteca i la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana.
Totes aquestes revistes es troben en e-Revistes, el portal de la Universitat Jaume I per a impulsar l'edició en obert de revistes científiques digitals. A més, l’històric de revistes es pot consultar en el Repositori de Publicacions.