L'investigador establit R3 del grup GEOTEC Sergi Trilles Oliver ha aconseguit una de les beques Leonardo per a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA en la categoria de Ciències de la Computació i Ciència de Dades dotada amb 40.000 euros per a la realització del projecte «CoAIoT: Plataforma per a l'ús de la intel·ligència artificial en la internet de les coses a través de la compartició de micromodels locals entre comunitats de dispositius».
Les beques Leonardo són una convocatòria altament competitiva amb taxes d'èxit del 4%. En la convocatòria de 2024, s'han concedit 58 d'un total de 1.423 sol·licituds i estan destinades a personal investigador de 30 a 45 anys. Estan destinades a donar suport al treball d'investigadors i creadors culturals que, trobant-se en estadis intermedis de la seua carrera, es caracteritzen per una trajectòria científica, tecnològica o cultural altament innovadora.
Sergi Trilles Oliver és investigador del grup GEOTEC (Tecnologies Geoespacials i Sistemes d'Informació Geogràfica), integrat en l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT). És doctor en integració d'Informació Geoespacial per l'UJI des de 2015 i ha treballat com a investigador en la Unitat de Terra Digital i Dades de Referència del Centre Comú d'Investigació (CCI) de la Comissió Europea a Itàlia, entre altres.
El projecte seleccionat per la Fundació BBVA té el propòsit de vincular la internet de les coses (IoT) i la intel·ligència artificial (IA) que, segons l'investigador, «hauria de ser la simbiosi perfecta» perquè la IoT (la xarxa col·lectiva de dispositius connectats per una tecnologia que facilita la comunicació entre ells i també amb el núvol) «pot produir la quantitat de dades necessàries per a alimentar l'aprenentatge automàtic de la IA».
A més, els dispositius IoT més recents permeten la computació en el mateix dispositiu (edge computing), oferint un rendiment notable per a l'execució de xicotets models de IA. Malgrat això, existeixen diferents reptes, com la inestabilitat de les dades generades per aquests dispositius, la manca de dades en el moment de desplegament o la impossibilitat de generar models de IA individuals per a cada dispositiu.
El projecte pretén generar comunitats de dispositius IoT sobre la base del seu context (ubicació i temps), similitud i finalitat, amb l'objectiu de compartir micromodels preentrenats entre aquestes comunitats, facilitant així l'aplicabilitat de la IA des del mateix moment de desplegament dels dispositius. Com a objectiu final, se cerca fer aquests dispositius més intel·ligents i que puguen oferir decisions instantànies en el lloc on es despleguen sense requerir connexions a núvols de servidors llunyans.
Per a això es dissenyaria i validaria una plataforma que afavoriria aquesta connexió que podria ser aplicada en nombrosos models de negoci, com ara les ciutats intel·ligents, la indústria 4.0 o la sanitat, entre altres.
Resolució: https://www.redleonardo.es/noticias/adjudicadas-becas-leonardo-2024/