La connexió entre la indústria i l’acadèmia, l’extensió de la biodiversitat per a la inducció de la resistència de les plantes i fins i tot dels arbres, l’augment del coneixement sobre Arabidopsis, així com el pas d’un enfocament específic a un de no-dirigit en biologia de sistemes són algunes de les principals temàtiques que han abordat els participants en el Simposi Plant BioProTech & & IOBC-IR celebrat a la Universitat Jaume I de Castelló aquesta setmana.
La investigadora de l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia de Salamanca (IRNASA-CSIC) Ainhoa Martínez Medina, encarregada de fer la presentació dels temes més recurrents del congrés, ha destacat la importància de la connexió entre la indústria i l'acadèmia: «El sector empresarial demana a la comunitat científica que comprenga com funcionen els seus productes i això ens ajuda a conèixer més sobre la inducció a la resistència i a resoldre el problema de l’alta variabilitat quan s’apliquen els compostos».
«Ara veiem molts extractes de plantes, microbians, volàtils i microbiomes gràcies a la col·laboració entre els dos àmbits, i passem de les condicions molt controlades a l’aplicació al camp, però també a l'inrevés». Encara que la relació és bona, la investigadora opina que cal treballar-hi més per a afavorir la transició de la descripció a la validació i que estaria bé incloure aquest aspecte en pròximes reunions.
Martínez considera que s’ha realitzat un bon treball en la transmissió del coneixement sobre Arabidopsis i que l’experiència podria ser traslladada a altres espècies com la tomata o, fins i tot, els arbres, dels que han conegut també mecanismes epigenètics. En la seua opinió, «cal començar a considerar també la biodiversitat com un factor clau per a la inducció de la resistència i el biocontrol», perquè estesa a altres nivells tròfics podria complementar-se amb microbis beneficiosos o altres compostos.
«Hem passat d’un enfocament específic a un enfocament no dirigit en biologia de sistemes per a veure com està funcionant la resistència induïda i el control biològic, el que ens permet descobrir cada vegada més processos i noves molècules que hi intervenen». La investigadora ha deixat per al final de la seua intervenció un tema que ella considera important: la interacció amb altres espècies, com per exemple els insectes, en concret l’empremta de la resistència induïda per microbis en els insectes herbívors.
La investigadora de l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia de Salamanca (IRNASA-CSIC), Ainhoa Martínez Medina, estudia l’ús de microorganismes beneficiosos per a les plantes capaços de modular el seu sistema immune i induir la seua resistència i ha aconseguit fa uns mesos una ERC Consolidator Grant de la Comissió Europea dotada amb 2,5 milions d’euros.