El projecte AIR2PRODUCTS ofereix un immens potencial per a fer front als reptes climàtics.
La investigadora de l'Institut de Materials Avançats (INAM) i del Departament de Física Química i Analítica de la Universitat Jaume I de Castelló, Marcileia Zanatta, ha obtingut finançament de la Fundació «La Caixa» per a dur a terme un projecte que té com a objectiu l'extracció directa de CO2 de l'atmosfera i la seua conversió en productes de valor afegit, sota el títol «Materials multiconfinats avançats per a la transformació del CO₂ atmosfèric (AIR2PRODUCTS)».
La jove investigadora ha sigut una de les seleccionades per a les beques postdoctorals Junior Leaders de la Fundació «La Caixa», una distinció que reconeix investigadors i investigadores destacats en disciplines STEM i els brinda l'oportunitat de liderar els seus propis projectes d'investigació i configurar els seus propis grups d'investigació.
La captura directa de l'aire combinada amb la transformació integrada del CO2 és una via prometedora per a combatre el canvi climàtic. Aquest projecte innovador pretén desenvolupar una plataforma multifuncional capaç de capturar el CO2 atmosfèric i transformar-lo en una àmplia gamma de productes químics i combustibles en condicions suaus.
El projecte AIR2PRODUCTS representa un enfocament pioner de la captura directa de l'aire combinada amb la conversió integrada del CO2 que ofereix un immens potencial per a fer front als reptes climàtics i aplanar el camí cap a un futur «zero net». Aquesta iniciativa està cridada a revolucionar aquest camp establint un material altament eficient que integre sorbents i catalitzadors dins d'un entorn confinat.
El projecte serà desenvolupat en col·laboració entre l'Institut de Materials Avançats (INAM) en el grup MASP i el Departament de Física Química i Analítica en el grup de Materials Moleculars.
Cada beca, de tres anys de duració, està dotada amb un finançament de 305.100 euros, que cobreix els costos laborals i les despeses del projecte d'investigació. Aquest important suport financer permetrà a la investigadora impulsar la seua investigació i fer contribucions significatives en aquest camp científic. En la mateixa convocatòria han sigut concedides altres catorze beques postdoctorals a personal investigador en centres d'Espanya i Portugal. La taxa d'èxit de la convocatòria és de 4,43%.
Zanatta va obtenir el seu doctorat en Química en la Universidade Federal do Rio Grande do Sul de Porto Alegre (el Brasil) sota la supervisió del professor J. Dupont, líder mundial en les àrees de líquids iònics i catàlisis. Durant la seua estada com a investigadora postdoctoral en aquesta mateixa universitat va participar en dos projectes en el camp de la química verda, enfocats principalment a la captura i conversió de CO₂ amb nous mecanismes amb l'aplicació de la fotocatàlisi, l'electrocatàlisi i la catàlisi homogènia.
La seua trajectòria acadèmica ha estat marcada per la seua dedicació a l'adquisició de coneixements essencials en catàlisi, química del diòxid de carboni (CO2), materials i enginyeria química. Entre 2019 i 2021 va treballar com a investigadora júnior en l'equip del doctor M. Corvo en la Universidade Nova de Lisboa, on va adquirir experiència en la preparació de polímers altament porosos, líquids iònics, biopolímers i aerogels. En 2021 es va unir a l'equip del professor Víctor Sans en l'INAM-UJI amb una de les prestigioses beques individuals Marie Curie. Fins ara, ha rebut diversos reconeixements, inclòs com una de les millors investigadores joves del 5% de l'Organització Mundial Lindau Nobel i participar en el Lindau Nobel Laureate Meeting (71st LINO), i ser seleccionada com Rising Star 2023 en Ciència de Materials d'ACS MaterialsAu. És autora de més quaranta articles i dos capítols de llibre, amb més de 900 cites.