Professionals i acadèmics de les emergències i la robòtica apropen coneixements i necessitats per a millorar el servei que ofereixen a la societat

29/05/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Més d’un centenar de professionals i acadèmics de les emergències i robòtica han participat a la Universitat Jaume I de Castellón en el I Simposi en Emergències, Rescat i Robòtica d’Intervenció, una trobada que busca apropar la investigació i desenvolupament en robòtica d’intervenció a l’activitat diària que realitzen els cossos d’emergències i rescat.

Fotonotícia

Vídeo

Més d’un centenar de professionals i acadèmics de les emergències i robòtica han participat a la Universitat Jaume I de Castellón en el I Simposi en Emergències, Rescat i Robòtica d’Intervenció, una trobada que busca apropar la investigació i desenvolupament en robòtica d’intervenció a l’activitat diària que realitzen els cossos d’emergències i rescat, especialment el personal sanitari i els bombers, els quals, atès l’interès de l'esdeveniment, l’han pogut seguir des dels parcs de tota la Comunitat Valenciana a través de canals d’estríming.

La jornada ha estat inaugurada pel vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, qui ha felicitat l’organització per promoure «un espai de transferència entre el que s’investiga i desenvolupa i els professionals que ho necessiten en la seua tasca diària». L’acompanyaven en la taula inaugural la directora territorial de Justícia i Interior de Castelló, Susana Fernández, la directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Ana Piquer, el degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Eladio J. Collado, el diputat provincial del Consorci de Bombers de Castelló, David Vicente, el director del Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana, Rafael Romero, i el catedràtic de l’UJI Pedro J. Sanz.

En la primera intervenció, el diputat provincial del Consorci de Bombers de Castelló, David Vicente Segarra, ha explicat que les dotacions s’han especialitzat des de la seua creació en 1988 i que actualment el consorci compta amb sis unitats, entre elles una aquàtica, amb eines d’última tecnologia per a adaptar-se a les diferents actuacions. Vicente ha assegurat que la formació específica en tècniques de rescat és vital perquè «s’exerceix un paper fonamental en les situacions d’emergències» i ha agraït a la universitat pública de Castelló el seu suport en aquesta tasca.

Per la seua banda, el sotsoficial cap de les unitats de rescat del Consorci, Javier Botet Serrano, ha explicat una de les intervencions més complicades en les quals han participat, l’enfonsament del Nazmiye Ana al Port de Castelló, i ha destacat que les unitats de rescat aquàtic compten amb personal molt experimentat en busseig perquè les situacions en què participen són prou complexes. Botet considera fonamental la formació dels Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) per a garantir la seguretat de la ciutadania i els mateixos agents implicats.

En la segona intervenció, el director de la Càtedra de Coordinació en Sinistres Viaris i vicedegà d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut, Pablo Salas, ha comentat que la càtedra que dirigeix té entre els seus objectius la innovació i la formació en coordinació d’emergències. Salas ha invitat els professionals d’aquests àmbits a fer-los arribar les seues necessitats per tal de buscar solucions en l’entorn acadèmic que després puguen posar en pràctica els professionals que realitzen tasques de rescat i en situacions d’emergència.

La tercera i última intervenció ha estat a càrrec dels catedràtics Pedro J. Sanz i Raúl Marin, del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors i del Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU-UJI), que han explicat que el pròxim curs acadèmic l’UJI graduarà la primera promoció del Grau en Intel·ligència Robòtica, que servirà per a incorporar al mercat laboral professionals ben formats en aquest àmbit, i que també compta amb un Màster Erasmus Mundus que permet l’especialització en robòtica intel·ligent marina i marítima.

Els dos acadèmics han comentat alguns dels projectes que tenen en marxa, les dificultats que hi ha en alguns camps, com els de les comunicacions en les intervencions submarines, o els reptes als quals s’enfronten, com la major autonomia de les unitats robòtiques. Asseguren que el camí ens porta a una robòtica més col·laborativa i també a intervenir amb més d’un operador.

La jornada ha finalitzat amb una taula redona sobre el present i futur de la integració entre emergències, rescat i robòtica d’intervenció amb representants de la Unitat de Rescat Aquàtica del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, el Consorci Provincial de Bombers de València, el Servei d’Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana (SESCV) i el Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU) de la Universitat Jaume I.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions