L'UJI promou un sistema més resilient per a la cura de majors amb Support4Resilience

10/04/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló (UJI) s'uneix al projecte Support4Resilience, finançat pel programa Horitzó Europa de la Unió Europea. Els grups d'investigació de l'UJI que participen en aquest projecte pertanyen a l'aliança d'investigació de l'UJI ECO4BETTER, amb la Dra. Juana María Delgado com a investigadora principal.

El projecte Support4Resilience té com a objectiu capacitar líders del sector de la sanitat per a contractar i retenir de manera efectiva a personal en la cura de majors. Aquest projecte, de quatre anys de duració i amb un pressupost de sis milions d'euros, pal·liarà l'escassetat crítica de personal sanitari que actualment s'està experimentant en gran part d'Europa. Per a l'any 2050, es preveu que el nombre de persones majors de 70 anys a Europa es duplique, per la qual cosa la necessitat de disposar d'un servei de salut sòlid és més urgent que mai.

Existeix un desequilibri entre la capacitat i la demanda en la cura de majors. Això es tradueix en altes càrregues de treball, l'augment dels nivells d'estrès i burnout, la qual cosa no sols afecta els sanitaris, sinó també les persones afins dels qui reben les cures. Aquests factors minen la qualitat dels serveis sanitaris que es presten a la població i posen de manifest la necessitat urgent d'estratègies per a retenir personal qualificat.

Tenint en compte el paper clau que exerceix el lideratge en la creació d'un entorn de treball positiu i favorable, el projecte Support4Resilience està preparat per a desenvolupar una caixa d'eines de mesures basades en la investigació. Aquests recursos estan dissenyats per a donar assistència a aquests professionals a l'hora de millorar les condicions de treball i oferir oportunitats de formació i desenvolupament. Iniciatives com aquestes són crucials per a atraure i retenir personal sanitari qualificat, i finalment, garantir als usuaris i les seues famílies la prestació d'uns serveis de salut d'alta qualitat.

El projecte subratlla el compromís que tenen els governs europeus per a brindar suport als líders sanitaris. En proporcionar-los les eines i marcs reguladors necessaris, la iniciativa té per objecte fomentar entorns on prosperen l'atenció de qualitat i les cultures positives en el lloc de treball. Aquest enfocament no sols beneficia els professionals sanitaris i els seus pacients, sinó que també aborda el desafiament social més ampli de garantir serveis de salut sostenibles i eficaces per a la creixent població d'edat avançada.

El consorci de S4R el conformen 14 socis de 9 països: la Universitat de Stavanger (Noruega), amb el professor Sri Wiig com el principal investigador, està al capdavant del projecte. Entre els socis hi ha el Fòrum Europeu per a l'Atenció Primària (Països Baixos), la Universitat  Ștefan Cel Mare de Suceava (Romania); la Universitat Erasmus de Rotterdam (Països Baixos); la Societat Internacional per a la Qualitat de l'Atenció Sanitària CLG (Irlanda); la Universitat de l'Est de Finlàndia (Finlàndia); la Universitat Jaume I de Castelló (Espanya); la Fundació Universitat Jaume I-Empresa (FUE-UJI); la Universitat de Ciències Aplicades de Turku (Finlàndia); la Fundació Casa Cardinale Maffi (Itàlia); la Universitat de Xipre (Xipre); la Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant'Anna (Itàlia); la Universitat Científica i Tecnològica de Noruega (Noruega), i una institució associada: l'Institut Australià d'Innovació en Salut de la Universitat Macquarie (Austràlia). La Fundació Universitat Jaume I-Empresa de la Comunitat Valenciana també participa en el projecte com a entitat associada a l'UJI, com a coordinadora de les activitats de difusió i comunicació del projecte.

Amb el projecte Support4Resilience, l'UJI, la Universitat de Stavanger i els seus socis europeus marcaran un profund impacte en la forma en què es presten els serveis de salut, i establiran un nou estàndard per al lideratge, la retenció i la qualitat de les cures de persones majors a Europa.

Per a més informació: https://support4resilience.eu/

*Projecte finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen els seus autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea en els àmbits de la salut i digital. Ni la Unió Europea ni l'autoritat atorgant en poden ser considerats responsables.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions