La participació s’estén a centres de Borriana, Borriol, Onda, Sagunt, Castelló de la Plana, Nules, Torreblanca, Benicàssim, Segorbe, Benicarló, l’Alcora, Almassora, Atzeneta, Vilafranca, Betxí i Vila-real.
La Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana de la Universitat Jaume I de Castelló ha repartit més de mig centenar de kits en 31 centres educatius i entitats de tota la província que participen en la recollida de mostres del projecte «Vigilants del sòl», una iniciativa de ciència ciutadana de la Fundació Ibercivis i el Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó, de la que la Universitat Jaume I s'ha convertit en ambaixadora de nou al territori castellonenc.
El personal de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, coordinat pel professor Lluís Martínez, ha repartit durant els mesos de desembre i gener els kits de treball, integrats per aigua oxigenada, un cilindre, un mall, una pala i tres indicadors de pH, en centres de Borriana, Borriol, Onda, Sagunt, Castelló de la Plana, Nules, Torreblanca, Benicàssim, Segorbe, Benicarló, l’Alcora, Almassora, Atzeneta, Vilafranca, Pot de Sagunt, Betxí i Vila-real, molts dels quals han participat en un taller explicatiu celebrat a l’UJI amb personal d’Ibercivis.
Durant el taller, els participants han pogut conèixer la importància de conservar i mantenir la salut del sòl per a un futur sostenible. S’ha repassat el procediment per la recollida de mostres i com compartir les dades recollides per a la seua posterior anàlisi. Aquesta és la segona vegada que la Universitat Jaume I de Castelló fa d’ambaixadora de la Fundació Ibercivis en un projecte de ciència ciutadana. En la primera, els participants van estudiar la qualitat de l’aire del seu entorn a través de la cura durant tres mesos d’una planta de maduixa, en concret, la presència de metalls pesants en les seues fulles, algunes de les quals van ser enviades per a la seua anàlisi.
CIÈNCIA CIUTADANA
El sòl és una mescla de minerals, aire, aigua i matèria orgànica, un dels recursos naturals més dinàmics i importants del planeta. Gaudeix de bona salut quan és capaç de funcionar com un ecosistema viu que manté plantes, animals i éssers humans i augmenta la seua resistència al canvi climàtic. El projecte «Vigilants del sòl» vol conèixer la salut del sòl d’Espanya i per això necessita l'ajuda de la ciutadania per a recollir mostres de tota la geografia espanyola.
Els participants en el projecte s’encarregaran d’arreplegar mostres de sòl del seu entorn, que també analitzaran per a conèixer-ne l'estat de salut. Els indicadors per al diagnòstic són el seu índex de cobertura, la compactació, la capacitat d’infiltració d’aigua, el pH, la diversitat de macrofauna i la presència de cucs de terra i de matèria orgànica. Els resultats obtinguts en cada zona geogràfica serviran per a elaborar un mapa nacional.
El projecte ha obert la participació als centres educatius a partir d’educació secundària, però també ha previst la recol·lecció de dades en zones rurals i busca la participació d’un públic adult, fins i tot persones de la tercera edat. Compta amb una App, Geonity, que permet incloure els resultats obtinguts i geoposicionar el lloc analitzat.
Les dades recopilades contribuiran a la creació d'un mapa nacional que mostrarà la salut del sòl a Espanya, i que estarà a l'abast de tots. Aquest mapa aportarà dades no sols a la comunitat científica, sinó també a la mateixa ciutadania. D'aquesta manera, el projecte complirà el seu objectiu d'empoderar la ciutadania cap a una major participació en la presa de decisions socials i polítiques més sostenibles en els seus entorns de vida.
Vigilants del Sòl està coordinat per la Fundació Ibercivis i el Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA), i compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. Ibercivis aporta la seua experiència en projectes de ciència ciutadana, assegurant una participació activa amb impacte social, i el CITA dirigeix la part científica, desenvolupant la metodologia i duent a terme l'anàlisi dels resultats. I permet que treballen juntes per a conscienciar sobre la importància del sòl: un recurs natural, no renovable, essencial per a la vida en la Terra i sovint subestimat.
Més informació: https://vigilantesdelsuelo.es
Fotos: Àlex Pérez i Carles Garcia
Centres i entitats participants de Castellón
Col·legis: La Salle de Benicarló (Benicarló), Liceo (Benicàssim), San Cristóbal i La Magdalena (Castelló de la Plana), Ntra. Sra. de la Consolación (Nules), Virgen del Carmen (Onda), María Inmaculada FEC (Sagunto) i Fundació Flors (Vila-real)
IES: Vila-roja (Almassora), Violant de Casalduch (Benicàssim), Betxí (Betxí), Llombai i Jaume I (Borriana), Borriol (Borriol), Bovalar, Francesc Ribalta, Penyagolosa i Joan Baptista Porcar (Castelló de la Plana), l'Alcalatén (L'Alcora), Gilabert de Centelles (Nules), El Torrelló i Serra d'Espadà (Onda), Nº 5 (Port de Sagunt), Alto Palancia (Segorbe), El Prat (Torreblanca) i Vilafranca (Vilafranca)
CRA: Penyagolosa (Atzeneta)
FPA: Centre Municipal de FPA (Nules)
UJI: Àrea de Didàctica de les Ciències Experimentals, amb estudiantat dels Graus en Mestre/a
Entitats Associació privada (Santa Magdalena de Polpís) i Taller de jóvenes del barrio de San Lorenzo - Cáritas (Castellón)