La Fundació Fisabio rep una donació per a un projecte d'investigació de la malaltia d'Alzheimer en el qual participa l'UJI

16/02/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El futbolista de Vila-real Pau Torres, actualment en l'Aston Vila Football Club, i la seua esposa Paula Batet han fet una donació per a l'estudi de la malaltia d'Alzheimer. Concretament, al projecte SANALZ coordinat pel Biobanc IBSP-CV de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Conselleria de Sanitat i pel grup BIOTRANSFER de la Unitat Predepartamental de Medicina de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

Finançat pel Programa UNISALUT, SANALZ pretén validar i estudiar l'evolució d'una possible prova diagnòstica per a la malaltia d'Alzheimer (EA) a través de proteïnes en sang. Segons l'Alzheimer's Association, aquesta malaltia neurodegenerativa discapacitant afecta a Espanya més de 800.000 persones i més de 44 milions a tot el món, la qual cosa la converteix en un problema de primer ordre a escala global.

Fins avui, el reclutament de donants del projecte s'ha realitzat principalment a l'Hospital de la Magdalena de Castelló, on s'han obtingut mostres de 100 persones. Aquesta donació permetrà ampliar la xarxa de centres participants i crear un Node d'Investigació en Malalties Neurodegeneratives de la Xarxa Valenciana de Biobancs coordinat conjuntament amb el grup de la Universitat Jaume I.

El futbolista Pau Torres i la seua dona Paula Batet han decidit donar els diners rebuts com a regal de noces a la investigació de la malaltia d'Alzheimer, una causa que significa molt per a ells. Paula Batet ha explicat que la seua àvia pateix demència des dels 62 anys i ara en té 76. «Podria haver gaudit d'un dia tan especial per a nosaltres com és el dia del nostre casament, però la malaltia de l'oblit és així de cruel. És per això que hem volgut donar els diners rebuts a una causa tan important i necessària com la investigació d'aquesta dura malaltia. Amb aquesta aportació, rebuda de familiars i amics, podem estar un pas més a prop de trobar una cura per a l'Alzheimer», ha assenyalat.

La directora general d'Investigació i Innovació, Mariola Penadés, ha afirmat que «l'aportació de la ciutadania en la investigació és fonamental, des de la participació en assajos clínics com en el codisseny de projectes o en aquest cas, amb un gest solidari, que ens fa entendre la ciència com una tasca de tots i per a tots».

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha subratllat la importància de donar suport a la investigació, tant des de l'àmbit públic com privat. «Quan es confia i inverteix en investigació i innovació, no hi ha límits per al progrés social. Per això, qualsevol suport és important. En aquest cas, la donació permetrà continuar avançant en una investigació sobre la detecció de l'Alzheimer, una malaltia amb un enorme impacte personal, familiar i social, per la qual cosa qualsevol avanç pot implicar una millora de la qualitat de vida dels malalts i el seu entorn», ha destacat Alcón.

Projecte SANALZ

Actualment, el diagnòstic de la malaltia d'Alzheimer es basa en la detecció dels símptomes característics d'aquesta patologia i en l'exclusió d'altres tipus de demència. Això es realitza a través de puncions lumbars, una tècnica molt invasiva, o tècniques d'imatge molecular, menys invasives però extraordinàriament cares. Per aquest motiu, és important desenvolupar nous mètodes que milloren el benestar de malalts i familiars i permeten una detecció primerenca de la malaltia.

SANALZ cerca validar i estudiar l'evolució d'una marca de proteïnes en sang prèviament desenvolupada per Javier S. Burgos, investigador principal del grup BIOTRANSFER de l'UJI, a través de l'ús de 5 proteïnes i 3 paràmetres que discriminen amb capacitat discriminatòria entre persones sanes i malaltes.

L'eina no sols permetria un diagnòstic amb aquesta capacitat discriminatòria quant al risc de patir Alzheimer, sinó també de la seua eventual evolució. Per tant, aquest projecte permetrà avançar en la comprensió de la malaltia i el seu efecte, unit a altres patologies, i permetrà continuar esclarint els successos que comparteixen amb altres malalties neurodegeneratives. 

Participació

Per a donar una mostra per a aquest i altres projectes, les persones interessades poden posar-se en contacte amb el Biobanc IBSP-CV de la Fundació Fisabio, a través d'aquest correu: donantes@fisabio.es. Si desitges col·laborar amb un donatiu per a la Fundació Fisabio en la promoció i desenvolupament de la investigació biomèdica i sanitària en la Comunitat Valenciana, contacta via email amb fundacion@fisabio.es o amb economico@fisabio.es o per telèfon telefonant al 96 192 57 00.

També pots realitzar una donació als projectes d'investigació de la Universitat Jaume I a través del Programa de Mecenatge i Patrocini de l'UJI, www.mecenazgo.uji.es, enviant un email a mecenazgo@uji.es.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions