L'INAM-UJI lidera el projecte europeu PeCATHS per a reduir de manera significativa el cost de la producció d'hidrogen verd

11/11/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte europeu PeCATHS es desenvoluparà a través d'un consorci científic multidisciplinari en química, física, enginyeria i fotoquímica, liderat per l'Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I (INAM-UJI) de Castelló. El seu propòsit és el desenvolupament d'un sistema de conversió d'energia fotoelectroquímica (que transforma la llum solar directament en energia química, sense necessitat de convertir-la primer en electricitat) que contribuïsca a la creació de noves xarxes energètiques, alhora que aporta solucions sostenibles i viables d'emmagatzematge, transport i distribució d'energia.

El consorci científic està format, a més de l'INAM-UJI, per les universitats de Zurich (Suïssa) i Trinity College Dublin (Irlanda), els centres d'investigació de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (Barcelona) i el CIC energiGUNE (Vitòria) i les empreses Comet Global Innovation i European Innovation Marketplace.

El pla d'acció del Pacte Verd Europeu, adoptat per la Comissió Europea en 2020, té com a objectiu fer que el sistema energètic siga més eficient i estiga preparat per a augmentar la proporció de fonts d'energia renovables. Les noves xarxes energètiques han d'incorporar solucions digitals més innovadores i una xarxa molt més intel·ligent i interactiva que l'actual que redunde en un important estalvi energètic que beneficiarà els consumidors.

L'equip castellonenc, integrat per personal investigador dels grups de «Materials híbrids catalítics», «Electrocatàlisi i energia» i «Recerca i desenvolupament sostenible» està coordinat per José Mata, catedràtic de l'Àrea de Química Inorgànica, i per Francisco Fabregat, catedràtic de l'Àrea de Física Aplicada.

La tecnologia actual per a obtenir hidrogen verd es basa en la divisió de l'aigua mitjançant electròlisi utilitzant fonts d'energia verda o fotoelectrocatàlisi. El cost de produir hidrogen verd mitjançant electròlisi d'aigua és actualment elevat en comparació amb els mètodes tradicionals, principalment a causa de l'alt preu de l'electricitat i els catalitzadors. El projecte PeCATHS treballa en un procediment de producció d'hidrogen líquid a partir de biomassa aprofitant l'energia solar.

La idea del projecte és combinar l'oxidació de derivats de biomassa per a la síntesi de productes químics de valor afegit amb la hidrogenació conjunta de portadors d'hidrogen orgànic líquid (LOHC) en un procés sostenible per a l'emmagatzematge d'energia a llarg termini. Aquest enfocament permet la transferència directa d'hidrogen de la biomassa als LOHC sense produir gas hidrogen i genera productes químics d'alt valor.

El principal avantatge de la tecnologia LOHC és que permet emmagatzemar hidrogen en forma líquida i usar la infraestructura existent per al seu transport i distribució. El projecte europeu aplica una estratègia rendible que usa biomassa com a font d'hidrogen i energia solar com a font d'energia renovable i integra directament l'hidrogen en LOHC evitant la comprensió i emmagatzematge del gas, la qual cosa redueix els costos i millora la seua competitivitat enfront d'altres mètodes d'emmagatzematge convencionals.

PeCATHS té com a objectiu revolucionar l'emmagatzematge d'energia d'hidrogen renovable, a través d'una tecnologia nova que redueix el cost de la producció d'hidrogen verd. Aquesta tecnologia té el potencial d'accelerar la transició energètica molt abans de 2050, en mantenir baixos els preus de l'energia, un detall crucial per a una ràpida descarbonització de la nostra societat.

*Projecte finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen els seus autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea en els àmbits de la salut i digital. Ni la Unió Europea ni l'autoritat atorgant en poden ser considerats responsables.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions