L'UJI i el Max Planck Institute presenten nous inhibidors de proteasoma més selectius per al seu ús en el sector farmacèutic

24/09/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Personal investigador de la Universitat Jaume I de Castelló i del Max Planck Institute (Alemanya) han desenvolupat nous inhibidors de proteasoma amb diferents propietats farmacològiques als desenvolupats fins ara que serien aplicables en el sector de les farmacèutiques.

El proteasoma és un complex multiproteic que té com a funció principal la degradació enzimàtica de les proteïnes innecessàries o nocives, que són marcades per a la seua degradació per una altra proteïna anomenada «ubiquitina» i el rol de la qual (revelat per Ciechanover, Hershko i Rose​) els va valdre un Premi Nobel en 2004. La seua funció és fonamental, ja que influeix en activitats com el cicle o la mort cel·lular o la resposta immunitària.

Els inhibidors del proteasoma eviten que aquest complex multiproteic elimine proteïnes que són importants per a controlar la divisió cel·lular. S'empren habitualment en malalties vinculades amb els tumors, però podrien tenir també aplicació en malalties autoimmunes o neurodegeneratives perquè afectarien més les cèl·lules d'un tumor, per exemple, que a les cèl·lules sanes.

Entre els avantatges que presenten els nous inhibidors de proteasoma destaquen que són compostos amb una major afinitat i més específics i que les seues propietats han sigut millorades respecte als fàrmacs comercials (major selectivitat de diana). La investigació ha sigut finançada des de la Universitat Jaume I pel projecte del Pla de Promoció de la Investigació de 2018 (UJI-B2018-41) i pel projecte del programa UJI Lab Impuls de valorització i transferència de resultats d'investigació 2023 (EvIPCaF).

El grup d'investigació de Química Orgànica i Mèdica de l'UJI, liderat pel catedràtic Florenci González del Departament de Química Inorgànica i Orgànica, i l'institut alemany han validat els inhibidors a escala experimental en l'entorn de laboratori. La tecnologia ha sol·licitat patent europea i està oberta al desenvolupament i adaptació en aplicacions concretes mitjançant acords específics o llicències.

La Universitat Jaume I, a través de l'Oficina de Cooperació i Desenvolupament Tecnològic i el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, facilita la transferència científica i tecnològica del seu personal investigador amb el propòsit d'avançar en la seua vocació de transmissió i difusió del coneixement científic, tècnic, social i humanístic.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions