Més del 80% de la producció científica de la Universitat Jaume I de Castelló durant l’any 2023, com ara llibres, capítols de llibres, articles i altres formats, està en obert i la xifra puja al 83% en el cas únicament d’articles, segons el Termòmetre de l’accés obert presentat pel vicerector d’Investigació, Jesús Lancis; el professor Ramón Feenstra, coordinador d’aquest primer informe, i la directora de la Biblioteca, Paloma Garrido, dins de les activitats de la Setmana de l’Accés Obert.
Amb aquest informe, que forma part de les accions aprovades en el mes de juliol de 2024 dins del Pla d’acció de la Universitat Jaume I en el marc de l’ENCA (2023-2027) i compta amb la col·laboració del projecte europeu Catàlisi, la universitat pública de Castelló avança en el seu compromís amb l’accés obert i inicia les activitats commemoratives de la Setmana Internacional de l’Accés Obert 2024, que igual que l’edició anterior, porta el lema de «Comunitat enfront de comercialització», amb la intenció d’impulsar accions col·lectives en aquest sentit.
Les activitats d’aquesta commemoració es completaran amb una activitat formativa sobre el Pla de gestió de dades dirigida al personal investigador amb projectes de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI). A més, es realitza una campanya en xarxes socials amb informació pràctica sobre on trobar recursos en accés obert i com difondre la recerca en obert.
Termòmetre de l’accés obert UJI
Si es comparen aquestes dades quant als articles de què es disposa en obert amb la mitjana de les universitats públiques valencianes, s’observa com l’UJI se situa lleugerament per damunt de la mitjana en bases de dades de WoS, OpenAlex i, especialment, pel que fa a Scopus, on l’UJI se situa 3,5 punts per damunt de la mitjana de les universitats valencianes.
El document mostra també els recursos destinats a les diferents vies de l’accés obert: el pagament d’una taxa per publicar en obert en les revistes (APC: Article Processing Charge), l’impuls de les revistes universitàries de via diamant (d’accés obert no comercial) i la ruta verda amb els repositoris institucionals, així com altres accions de formació i divulgació realitzades al llarg del curs, promogudes des del Vicerectorat d’Investigació i la Biblioteca.
L’UJI ha aconseguit consolidar deu revistes en via diamant, totes amb el Segell de Qualitat de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Aquestes publicacions han enfortit els seus projectes en millorar els seus indicadors de qualitat i han fomentat, alhora, un model d’accés obert sostenible en costos.
Pel que fa al repositori institucional, l’UJI manté, des de 2009, un repositori en el qual professorat i comunitat investigadora dipositen còpies de les seues publicacions amb l’objectiu de fer-les accessibles per a tota la societat, que és un fidel reflex del compromís universitari amb les polítiques d’accés obert.
Entre les accions de formació i divulgació realitzades, s’han impartit dues conferències, dos cursos de formació i s’han redactat dos reglaments vinculats a les revistes; s’ha participat en tres jornades i s’ha creat un nou web sobre Estratègia de Ciència Oberta (ENCA-UJI). També s’ha publicat un vídeo en YouTube sobre què és l'accés obert i s'ha publicat Revistes depredadores, en què s’inclou una sèrie de consells i recursos per a identificar potencials revistes o congressos depredadors.
Aquest primer informe de l'accés obert de la universitat pública de Castelló respon a l'actual Estratègia Nacional de Ciència Oberta (ENCA) publicada en 2023 i els diferents compromisos que la universitat adquireix per a impulsar el moviment de l’accés obert, que planteja precisament la urgència de compartir els resultats de les investigacions finançades amb fons públics, així com les dades utilitzades, de forma que la ciutadania puga consultar-los sense més restriccions que comptar amb accés a internet, sense cap cost econòmic.