La contaminació de les cuines de gas escurça la vida de 2.062 espanyols cada any, segons la primera estimació científica de morts prematures. Segons la recerca de la Universitat Jaume I de Castelló amb la col·laboració de la Universitat de València i el IDIAP J Gol, les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut s'incompleixen amb regularitat en la llar mitjana de 14 països europeus, encara que no a Espanya, quan la contaminació ambiental es combina amb els fums de les cuines de gas durant el seu ús normal.
El total de morts prematures ascendeix a 39.959 a la UE i el Regne Unit, segons els investigadors. Els països més afectats són Itàlia, Polònia, Romania, França i el Regne Unit, on més llars cuinen amb gas. La contaminació és pitjor en els habitatges amb poca ventilació i durant sessions de cocció més llargues. Les vides a Espanya s'escurcen poc més d'un any, de mitjana.
Els investigadors es van centrar en un contaminant procedent de les cuines de gas, el diòxid de nitrogen (NO2), perquè és ben conegut pels epidemiòlegs [1]. Van combinar mesuraments de contaminació del món real dins i fora de les llars de tota Europa preses per investigadors holandesos l'any passat amb dades del govern sobre les concentracions ambientals de NO2 per a produir el primer mapa europeu de concentracions probables de NO2 en llars que utilitzen cuines de gas. Van aplicar aquestes xifres per a establir taxes de risc de contaminació de NO2 per a calcular el nombre probable de morts prematures en un any [2].
L'autora principal i investigadora de la Universitat Jaume I, Juana María Delgado-Saborit, va explicar: «En 1978, vam aprendre per primera vegada que la contaminació per NO2 és moltes vegades major en les cuines que usen gas que en les elèctriques. Però només ara podem posar una xifra a la quantitat de vides que s'estan truncant. La magnitud del problema és molt pitjor del que pensàvem, ja que els nostres models suggereixen que la llar mitjana en la meitat d'Europa supera els límits de l'OMS. La contaminació de l'aire exterior estableix les bases per a aquests incompliments, però són les cuines de gas les que empenyen les llars a la zona de perill».
Els investigadors afirmen que és probable que el veritable cost humà de la contaminació de les cuines de gas siga significativament més alt. La falta de dades va obligar a excloure algunes condicions de salut, així com uns altres contaminants nocius creats per les cuines de gas, com el benzè, el formaldehid i les partícules en suspensió. Quan s'inclouen la majoria dels contaminants i s'utilitza un mètode menys precís, els investigadors van descobrir que les cuines de gas causen cada any a Europa aproximadament 367.000 casos d'asma infantil i 726.000 casos en tots els grups d'edat.
S'estima que un terç de les llars europees cuinen amb gas, llars que generalment tenen els nivells més alts de NO2. Aquestes cuines emeten metà, el potent gas d'efecte d'hivernacle, fins i tot quan estan apagades. La qualitat de l'aire interior és important perquè els europeus passen gairebé tot el seu temps a l'interior i els edificis reben menys aire fresc a mesura que es fan més hermètics. La contaminació de l'aire es considera el major risc ambiental per a la salut.
La NASA afirma que hi ha hagut caigudes significatives en la contaminació per NO2 a les ciutats europees en les últimes dècades gràcies a les regles d'emissions de vehicles de la UE i la tecnologia dels vehicles, però la contaminació de fons continua sent la que més contribueix a arribar als nivells perillosos trobats per l'estudi. Els límits de contaminació per NO2 exterior estan a punt d’esdevenir més estrictes.
La UE no té estàndards de qualitat d'aire interior i les seues eines legislatives per a abordar el problema són disperses, argumenta l'Aliança Europea de Salut Pública (EPHA), el major grup d'organitzacions de la societat civil de la Unió Europea que treballen en salut pública. EPHA coordina una campanya en favor de la cuina neta i s'ha associat amb la universitat per a avançar en el coneixement sobre aquest tema. Està previst que la UE propose normes actualitzades per a les cuines de gas a finals d'enguany i ha estat considerant restriccions a la contaminació, inclosa la provocada per NO2. L’EPHA insta Brussel·les a eliminar ràpidament les cuines de gas a través de límits d'emissions, juntament amb incentius financers per a canviar a sistemes més nets. També considera necessari l'etiquetatge obligatori per a assenyalar els riscos de contaminació i campanyes d'educació pública sobre els riscos de cremar combustibles en interiors.
La directora de polítiques de salut pública global de l’EPHA, Sara Bertucci, apunta: «Durant massa temps ha estat fàcil desestimar els perills de les cuines de gas. Igual que els cigarrets, la gent no pensava molt en el seu impacte en la salut i, igual que els cigarrets, les cuines de gas són un petit foc que ompli la nostra llar de contaminació. Els veritables impactes són probablement majors del predit en aquest estudi. Sabent això, els governs haurien de prendre la iniciativa per a ajudar-nos a deixar el gas, igual que ens van ajudar a deixar els cigarrets».
L'estudi està disponible ací.
Notes
[1] El treball va assenyalar algunes limitacions. Es va basar en dades de períodes de temps lleugerament diferents. Però les tendències poblacionals, en gran manera estàtiques, signifiquen que és poc probable que les conclusions de l'estudi sobre les xifres de mort prematura i asma canvien significativament d'un any a un altre. Les taxes de NO2 interior en el món real són probablement més altes de l'estimat en l'estudi, que va utilitzar una mitjana nacional per a la contaminació ambiental per NO2, encara que les ciutats probablement sofreixen més contaminació ambiental per aquest gas. Malgrat això, les conclusions són probablement conservadores, apunta la Universitat, perquè no es van incloure impactes addicionals en la salut a causa de la falta de recerca, per exemple, relacionant el NO2 amb els ingressos hospitalaris. Només un estudi previ relaciona el NO2 amb la mort prematura a Amèrica.
[2] Els científics estan segurs que l'exposició a llarg termini al NO2 augmenta el risc de mort prematura. Es creu que fins i tot una exposició breu augmenta la necessitat de tractament hospitalari, encara que l'evidència d'això és menys clara. Els xiquets són especialment vulnerables a la contaminació de l'aire perquè tenen pulmons i sistemes immunitaris més febles. L'exposició a curt termini al NO2 s'ha relacionat amb un augment dels símptomes d'asma en les criatures, un major risc de dies escolars perduts a causa de l'asma i un augment de les sibilàncies.