Més de dues mil persones han visitat la trobada científica entre la ciutadana i el personal investigador castellonenc.
Al voltant de dues mil persones s’han apropat al campus de la Universitat Jaume I per a compartir amb més d’un centenar d’investigadors i investigadores el treball que es realitza quotidianament en els tallers i laboratoris de la universitat pública de Castelló. La SCIENCE GTS és una trobada que propicia un espai de diàleg entre el públic i el personal científic amb el propòsit d’apropar i fer més comprensible la ciència.
La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha realitzat una visita pels estands, acompanyada pel vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; el responsable de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez; el delegat de la Rectora per a la Transformació Docent, la Comunicació i la Direcció del Gabinet, Francesc Esteve; la directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Ana Piquer, i la gerent de la Fundación Universitat Jaume I-Empresa, Gloria Serra.
L’anell superior de l’Àgora albergava trenta-nou tallers i mini laboratoris que mostraven l’activitat en àrees com la biologia, la química, la salut, la mecànica, la psicologia o l’enginyeria, on petits i majors han pogut aprendre nous conceptes científics o descobrir distintes maneres d’abordar la tasca científica per resoldre problemes quotidians, amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques, la igualtat i la inclusió de totes les persones en la ciència.
La trobada ha comptat també amb la participació de l’Institut d’Aqüicultura de Torre la Sal (CSIC), el Planetari de Castelló i la Xarxa Valenciana de Biobancs. A més a més, hi havia un espai anomenat European Corner en el que la Diputació amb el programa Europe Direct Castelló, l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals i l’Euro-FUE explicaven les accions europees que existeixen en el camp de la investigació.
Els més menuts també han tingut l’oportunitat de gaudir d’espai lúdic de descobriment amb activitats més orientades a la seua edat i durant l’esdeveniment s’ha pogut escoltar i xarrar amb diverses investigadores de l’UJI i s’han pogut visitar alguns dels espais d’investigació del campus com el Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU) o l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT).
L’espectacle més artístic ha corregut a càrrec d’una brigada de científics i científiques, de la mà de Teatre de Caixò, que s’han passejat pel recinte. Amb una estètica futurista decadent, inspirada en Mad Max, han animat el públic assistent amb trucades telefòniques amb gots de iogurt i fills, recerca de proves científiques amb materials diversos, malabars o inclòs ritmes musicals.
SCIENCE GTS és un projecte coordinat a l’UJI per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica. Està associat a la iniciativa «Nit Europea de les Investigadores i Investigadors» de la Unió Europea i finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022 (Acord de subvenció Nº 101061179).
Les activitats de la universitat pública de Castelló es sumen a les organitzades simultàniament a les universitats públiques i altres centres d'investigació i de divulgació científica de la Comunitat Valenciana i Múrcia.