Un atles identifica zones de vulnerabilitat social des d’una perspectiva territorial

16/05/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup d’investigació Social Innova-IIDL de la Universitat Jaume I de Castelló ha presentat a Vinaròs (Castellón, Espanya) un atles d’espais vulnerables des de la perspectiva de serveis socials i del Covid-19, una eina que contribueix al diagnòstic i prevenció de situacions de risc i que es desenvolupa amb caràcter experimental per a dotar als Serveis Socials d’Atenció Primària d'evidències científiques que permeten adequar les seues intervencions a nous reptes.

Es tracta d'una proposta integral i innovadora, que permet identificar les zones de vulnerabilitat des d'una perspectiva territorial i, també, des d'un àmbit psicosocial que contempla la inclusió social de les persones més vulnerables i contribueix a la prevenció d'elements de risc com ara la pandèmia de la Covid-19. Sorgeix de la necessitat d’establir paràmetres estandaritzats i objectivables en el diagnòstic d’espais vulnerables des de la perspectiva de l’atenció realitzada en els Serveis Socials de Vinaròs a la població més vulnerable.

Per a això s'ha dissenyat un model estandarditzat d'indicadors, no utilitzat fins avui, atès que s'ha desenvolupat segons la metodologia utilitzada per Serrano Lanzarote, Rubio Garrido i Temes Córdovez (2020) en el disseny d'indicadors de vulnerabilitat del Visor d'Espais Urbans Sensibles (VEUS) de l'edició 2020. El disseny proposat inclou les variables d'atenció de serveis socials i d'atenció a la COVID-19.

També s'ha utilitzat com a base, la representació espacial per a determinar espais vulnerables davant una pandèmia com la COVID-19, seguint el treball de Vergara Perucich, Correa Parra i Aguirre Núñez (2020). Com a resultat s'ha obtingut l'Indicador de Vulnerabilitat de Serveis Socials (IVSS), a fi de determinar des de la perspectiva dels Serveis Socials els espais vulnerables per a millorar la prevenció i la intervenció seguint la Llei 3/2019 de la Generalitat, de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.

Tant l’atlas com l’nforme executiu es poden consultar (en espanyol) a la pàgina:  https://politicasocial.vinaros.es/laboratori/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions