L’UJI potencia la transferència de coneixement en l’àmbit de les ciències humanes i socials amb l’objectiu de reforçar l’arribada del saber cap als sectors públic i privat

27/04/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Potenciar la transferència de coneixement en les àrees de ciències humanes i socials és una de les accions prioritàries previstes en el Pla d’Accions de Govern de la Universitat Jaume I de Castelló, coordinada pel Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica dins de l’eix estratègic de generació de coneixement, transferència i innovació, amb el propòsit de reforçar l’arribada del saber desenvolupat a l’UJI cap als sectors públic i privat.

En aquesta línia de treball, la Facultat de Ciències Humanes i Socials ha desenvolupat durant l’inici del segon semestre del curs 2022-2023 una sèrie d’activitats per a potenciar la valorització de la transferència que es fa des dels diferents àmbits vinculats a les ciències humanes i socials (Filosofia, Periodisme, Història, Educació, Filologia, Publicitat, Art, Sociologia, Traducció, Pedagogia. Comunicació Audiovisual o Geografia) per a reivindicar el seu impacte econòmic i social.

En el mes de març ha tingut lloc un taller pràctic presentat per la vicedegana d’Infraestructures i Planificació Estratègica, Elena Ortells, en el què la directora d’Innovació i Emprenedoria, Marisa Flor, i el director de l’Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT), Ismael Rodrigo, han explicat al personal investigador assistent les eines que posa a la seua disposició l’UJI per acompanyar-los en el procés de transferència de coneixement.

El taller ha servit també com a fòrum de debat per afavorir el treball conjunt i multidisciplinari i l’intercanvi d’experiències amb la participació d’Óscar Chiva (Grup ENDAVANT - Enfocament de la Diversitat com a Avantatge), Carlos Hernando (Càtedra Endavant Villarreal CF de l’Esport/Càtedra d’Activitat Física i Oncologia «Fundación José Soriano Ramos»), Marta Martín (Grup ITACA - Investigació en Tecnologies Aplicades a la Comunicació Visual), José Antonio Piqueras (Grup Història Social Comparada), Vicent Querol (Grup DESiRES - Sociologia i Metodologies d'Investigació Social. Desigualtats i Resistències) i Noelia Ruiz (Grup GRAPE - Group for Research on Academic and Professional English).

Com activitat prèvia a les XXVIII Jornades de Foment de la Investigació i de la Transferència en Ciències Humanes i Socials que es realitzen durant la jornada de dijous 27 d’abril en horari de matí i tarda, la FCHS ha organitzat una sessió de treball del personal investigador amb Elena Cabrejas de la Unitat de Valorització del Consell Superior d’Investigacions Científiques i investigadora a l’Institut de Ciències del Patrimoni-INCIPIT.

L’arqueòloga ha plantejat una revisió del concepte de transferència «perquè si tenim en compte les dimensions multidireccionals i interconnectades en el procés de creació i aplicació del coneixement, les noves perspectives exigeixen ser més ambiciosos en la proposta i parlar de ciència oberta i ciutadana», durant la ponència que ha impartit en les jornades sota el títol  «Transferència o transgressió. Prenent la davantera en el camí de la innovació social».

Cabrejas ha reconegut que les Ciències Socials estan en desavantatge pel que fa als sistemes o indicadors de mesura d’impacte però «presenten avantatges en fórmules innovadores de valorització i en aquells mecanismes que incorporen a la societat de manera participativa en el procés de coneixement i recerca». Per això considera que són «elles qui han d’assumir el repte de marcar la pauta en la generació de coneixement produït socialment, satisfer les demandes socials i contribuir al desenvolupament en totes les seues dimensions i tenint en compte a tots els agents».

Les XXVIII Jornades de Foment de la Investigació i de la Transferència en Ciències Humanes i Socials han comptat també amb la participació de Juan Antonio Núñez Cortés, coordinador del Centre d’Escriptura de la Universidad Autónoma de Madrid qui ha impartit una conferència sobre les «Eines digitals d’ajuda a la redacció a la universitat» i les tècniques Lídia París i Lidón París que han ofert un taller sobre «Com crear i gestionar la identitat científica digital». Durant la sessió de la tarda està prevista la presentació de les comunicacions a les jornades en les distintes àrees de coneixement que integren la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

Fotonotícia de les activitats

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions