Els investigadors de l’UJI Sergio Chiva i Luis Cabedo participaran en el programa d’emparellament ciència-política de la Comunitat Valenciana

21/03/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló Sergio Chiva i Luis Cabedo i deu perfils d’investigació de la resta d’universitats valencianes ha sigut seleccionats per l’Associació Ciencia en el Parlamento (CeeP) i la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la recerca, el desenvolupament i la innovació (RUVID) per a participar en el programa Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023. Transició verda i sostenibilitat.

Afavorida pel Joint Research Center, aquesta iniciativa europea té com a objectiu acostar les comunitats científica i política per a fomentar col·laboracions tangibles, efectives i sostenibles al llarg del temps i així avançar en els reptes que planteja la transició verda a la regió. La Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma espanyola que desenvoluparà aquest programa realitzat a escala nacional en 2022 amb uns resultats molt satisfactoris.

Sergio Chiva Vicent, doctor en Enginyeria Industrial, és coordinador del grup d’investigació GFM-Fluids Multifàsics. Desenvolupa la seua activitat investigadora en l’àmbit de l’experimentació, modelat i simulació de fluids multifàsics, aplicats a camps com enginyeria nuclear, petroli o química, així com a sistemes de tractament i depuració d'aigües. Dirigeix la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua.

Ha sigut investigador principal de quatre projectes del Pla nacional d'R+D, així com en més de 20 projectes amb empreses. Imparteix docència en el Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials, i els màsters d'Enginyeria Industrial i Matemàtica Computacional. És autor de diferents publicacions de l'àmbit docent i ha participat en diversos projectes d'innovació docent.

Luis Cabedo Mas, doctor en Enginyeria Química, és membre del grup de recerca PIMA- Polímers i Materials Avançats. La seua tasca investigadora se centra principalment en els polímers sostenibles per a la indústria de l'envasament i la biodegradació de materials. Ha participat en més de 40 projectes competitius (institucionals, autonòmics, nacionals i europeus) i contractes de recerca amb empreses. És autor de tres patents i cofundador de tres spin-off: Nanobiomatters S.L., Ocenic Resins S.L. i CEBIMAT S.L.

Coordina el Grup d'Innovació Educativa en Ciència dels Materials (GIE-CEM) i el Seminari d'Innovació Educativa en Enginyeria i Responsabilitat Social (SPIE-E2SR). La seua labor en la innovació educativa se centra en l'aprenentatge basat en projectes i l'aprenentatge-servei. És membre fundador de la Xarxa d'Innovació Educativa en Ciència dels Materials (Idm@ti) i director de la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles de l'UJI.

Ciència sobre transició verda i sostenibilitat per a la política

Explicar als dirigents polítics com es desenvolupa la ciència en el seu territori i quins són els interlocutors ideals per a la temàtica d'especialització (en aquest cas, transició verda i sostenibilitat) que els poden ajudar a la presa de decisions per a resoldre problemes d'índole tecnicocientífic serà una de les claus de la comesa dels investigadors i investigadores seleccionats en aquesta primera edició.

El Programa d'Aparellament Science Meets Regions en la Comunitat Valenciana ha comptat amb més d'un centenar de candidatures. Ha sigut un èxit de convocatòria, tant pel nombre de persones interessades com per la diversitat de perfils científics rebuts i la selecció dels quals «ha estat molt complicada», tal com han assegurat els responsables de l'organització.

Paritat i ampli ventall de disciplines

Les sis dones i sis homes de l'àmbit científic triats per al programa són: Esther Roca Campos i Josep Ribes Bertomeu de la Universitat de València; José Ramón Serrano Cruz de la Universitat Politècnica de València; Silvia Spairani Berrio, de la Universitat d'Alacant; Sergio Xiva Vicente i Luis Cabedo Mas de la Universitat Jaume I de Castelló; Herminia Puerto Molina i Carolina Senabre Blanes de la Universitat Miguel Hernández d'Elx; Jordi Renau Martínez de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Esther Moreno Latorre de la Universitat Catòlica de València; Oksana Udovyk d'ENGINY, centre mixt de la UPV i el CSIC; i Laureano Emilio Carpio Mules de l'empresa ProtoQSAR.

Les disciplines científiques en les quals treballen cobreixen un ampli ventall que abasta temàtiques com l'enginyeria nuclear i recursos hídrics i contaminació ambiental; hidrogen; bioinformàtica per a la cerca de compostos de menor mal al medi ambient; educació ambiental; reconstrucció verda postguerra; didàctica en temes de sostenibilitat; Eficiència de l'ús de l'aigua i l'energia en cultius; Modelatge ambiental enfocat a la gestió hidràulica; Arquitectura i qualificació energètica; Reciclatge i reutilització de recursos de l'aigua residual urbana i residus orgànics municipals; Plàstics sostenibles; Energia fotovoltaica; i Governança i participació ciutadana.

Després de les eleccions municipals de maig, començarà la cerca de la parella política que s'assignarà a cadascun dels investigadors i investigadores. Per a això, es tindran en compte perfils polítics que puguen posar en valor l'evidència científica per a un millor servei públic a la ciutadania, i així contribuir, des del seu àmbit local, regional o autonòmic, a afavorir l'intercanvi de coneixement entre el poder legislatiu i la comunitat científica, així com a millorar l'enteniment mutu entre tots dos mons.

SOBRE CEEP, RUVID I SMR

Ciència en el Parlament és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu que la ciència i el coneixement científic siguen una de les fonts d'informació en la formulació de propostes polítiques. Ciència en el Parlament va sorgir en 2018 com una iniciativa popular amb integrants del món de la ciència voluntaris que dediquen part del seu temps lliure a aquesta tasca.

La Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) neix al desembre de 2001 a través d'un conveni de col·laboració entre les cinc universitats públiques valencianes. Actualment, està composta pels següents socis: Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d'Elx, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat Catòlica de València i el Consell Superior de Recerques Científiques - Delegació en la Comunitat Valenciana.

El programa Science meets Regions del Joint Research Center té com a objectius adoptar un enfocament clar i estratègic sobre temes de rellevància per a regions i ciutats, en línia amb les prioritats de la Comissió Europea, i omplir el buit existent en l'àmbit local i regional en els instruments de la UE que aborden la formulació de polítiques informades en l'evidència. Els programes d'aparellament seleccionats es poden veure en aquest enllaç.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions