L’UJI participa en un projecte per millorar el tractament postcollita de cítrics finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació

10/01/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’empresa de base tecnológica GEA Biotechnology S.L., ubicada en Espaitec, el grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia de la Universitat Jaume I de Castellón, i les firmes Tecatel S.L. i Blue Clock S.L. han iniciat un projecte, finançat amb més de set-cent mil euros per l’Agència Valenciana de la Innovació, que buscarà solucions naturals, automatitzades i digitalitzades per als tractaments postcollita en cítrics.

El projecte «Transformació del tractament postcollita de cítrics: Disseny d’un sistema digitalitzat d’aplicació de compostos naturals encapsulats (DigiCom)», emmarcat en el programa projectes estratègics en cooperació de l’AVI, té com objectiu millorar el procés de confecció, expedició, venda i percepció del consumidor dels cítrics en el tractament postcollita dels fruits.

L’estudi contempla l’encapsulació de compostos naturals amb activitat biològica per al seu ús en tractaments postcollita dels cítrics, l’optimització dels mètodes d’aplicació i dosificació, el desenvolupament d’una unitat de gestió, monitorització i estadística del sistema electrònic hidràulic.

L’encapsulació és una tècnica que consisteix en la protecció d’un compost en una matriu per al seu posterior alliberament controlat en un aliment o planta. L’ús de compostos naturals encapsulats com a agents fungicides en els cítrics permetria maximitzar el seu efecte i reduir la quantitat necessària per a la seua aplicació, així com disminuir l’impacte ambiental i els costos de producció.

A més a més, el projecte reduirà el desaprofitament alimentari de manera significativa. Els cítrics són productes peribles i poden deteriorar-se fàcilment durant el seu emmagatzematge fins al moment en què el consumidor els adquireix, la qual cosa resulta en un desaprofitament alimentós considerable. La utilització de compostos naturals encapsulats com a agents fungicides pot prolongar la vida útil dels cítrics, millorant la sostenibilitat de la cadena alimentària.

L’equip investigador de l’UJI està integrat per Carolina Clausell Terol, qui supervisarà la investigació a la universitat; Aurelio Gómez Cadenas  responsable del grup d’investigació Ecofisiologia i Biotecnologia; Jimmy Sampedro Guerrero, investigador predoctoral; Andrea Dalmau Balaguer, personal tècnic de suport a la investigació i una persona que es contractarà.

El consorci que porta a terme el projecte està format per quatre entitats: l'empresa biotecnològica GEA Biotechnology S.L. que lidera el projecte i aporta la seua experiència en solucions naturals per a la postcollita de cítrics, el grup d’Ecofisiologia i Biotecnologia que proporciona el seu coneixement científic i tècnic en l'encapsulació de compostos naturals i fisiologia vegetal, l'empresa Tecatel S.L., experta en el desenvolupament de maquinari i assemblatge per a la creació d'una unitat de gestió, monitoratge i estadística del sistema electrònic hidràulic, i l'empresa Blue Clock S.L., spin-off de Tecatel, que es dedica al desenvolupament de programari i control intel·ligent de processos per a l'ecosistema de monitoratge interactiu.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions