L’UJI ompli de ciència l’Àgora universitària per a posar-la a l’abast de la ciutadania

05/10/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Amb les activitats programades per la Nit Mediterrània de les Investigadores Goes To School (Mednight GTS).

Apropar-se al coneixement científic de les distintes disciplines i elegir entre diferents camins per a explorar la ciència ha sigut el que han tingut l’oportunitat de fer les prop de dues mil persones que han participat a l’Àgora de la Universitat Jaume I en les activitats programades per la Nit Mediterrània de les Investigadores Goes To School (Mednight GTS), un projecte europeu integrat per deu universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia que s’ha celebrat conjuntament a València, Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Múrcia i Cartagena. 

La rectora de la universitat pública de Castelló, Eva Alcón, ha sigut l’encarregada de donar la benvinguda a aquest esdeveniment en què hi havia programades més d’una quarantena de propostes per a tot tipus de públic coordinades per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica.

Durant el seu discurs, la primera autoritat acadèmica ha mostrat la seua satisfacció per veure el campus «convertit en un gran espai de trobada entre la societat i el nostre personal investigador» perquè «som una universitat compromesa amb la divulgació científica, una divulgació amb perspectiva de gènere i voluntat inclusiva, perquè així és com entenem que ha de ser la ciència».

La zona de l’Àgora ha comptat amb diferents espais per la diversitat de públics. La gespa situada davant de la Biblioteca i el Rectorat ha servit perquè els més menuts pogueren gaudir de variats espais de joc espontani i descobriment perquè exploraren la ciència de manera autònoma i vivencial. Els jocs estaven basats en pedagogies actives i han comptat amb l’acompanyament d’especialistes en la matèria.

A la part superior de la plaça s’han situat els nombrosos estands dels grups d’investigació i els tallers. Sota el nom d'«El jardí de la ciència» les persones assistents han tingut l’oportunitat de conèixer, explicats pels mateixos investigadors i investigadores, treballs sobre nous materials, videojocs, dispositius per a aprendre i cuidar-se, què hi ha de química en els objectes quotidians, com són les aigües subterrànies o com els afecta el que passa més amunt.

Aquest espai també ha comptat amb la participació d’associacions d’estudiantat, com les que s’integren en el programa UJILab Innovació: UJI MotorSport (cotxe); UJI Hand (mà articulada) i UJI Robotics Team (robòtica) desenvolupats per alumnat de l’UJI; la Unitat de Diversitat i Discapacitat; l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat; el programa Estudia i Investiga i entitats externes, però que col·laboren habitualment amb l’UJI, com ara l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal del Centre Superior d'Investigacions Científiques amb seu a la província de Castelló o el Planetari de Castelló, gestionat per l’Ajuntament de la capital.

L’escenari, situat al centre de la plaça, ha acollit una taula redona titulada «Parla amb ella, la científica» en què quatre investigadores de la universitat castellonenca d’àmbits complementaris han conversat i respost al públic sobre els grans reptes de recerca que es presenten per la crisi de recursos, els problemes de sostenibilitat i l’emergència mediambiental.

L’acció de la Unió Europea i dels projectes científics europeus ha disposat també d’un punt informatiu, la European Corner, integrat per Europe Direct Castelló de la Diputació de Castelló, l’Oficina de Projectes Europeus i Internacionals (OPEI-OCIT) i l’EuroFUE (FUE-UJI), que ha mostrat els projectes ETHNA System, e-Diploma i Dynamo. A més, Europe Direct Castelló ha organitzat una taula redona a l’escenari central en què s’han presentat les oportunitats europees en els àmbits de mobilitat i recerca i que ha comptat amb la participació del diputat de Relacions Internacionals de la Diputació de Castelló, Pau Ferrando.

La formació dels nous investigadors i investigadores també ha estat present amb la participació de l’Escola de Doctorat, amb un estand en què s’oferia informació sobre els diferents programes de doctorat i sobre el doctorat industrial, un programa que vincula el món acadèmic amb les empreses de l’entorn productiu de Castelló amb la formació de nou personal investigador. A més, durant la vesprada ha tingut lloc el lliurament de guardons de la primera edició del concurs #TesisCiènciaUJI a la doctora en Psicologia Lidón Marín Marín per un fil sobre bilingüisme i capacitat cognitiva, primera classificada, i a M. Francisca Torrejón Marín i Juan Enrique Nebot García, accèssits.

Al llarg de la vesprada s’han pogut realitzar visites guiades al Jardí dels Sentits i a l’hort escolar i s’ha pogut obtenir el passaport científic amb la participació en un joc col·laboratiu per a tothom que permetia aprendre i divertir-se amb la ciència i interactuar amb els talleristes i el personal investigador. La vesprada ha finalitzat amb un concert del projecte Musiquem, de l’estudiantat del CEIP Censal.

Fotografies

Vídeo

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions