L’UJI s’alinea amb les necessitats de l’entorn socioeconòmic amb el doctorat industrial Tretze doctorands estan desenvolupant una tesi que opta a la menció industrial i en setembre es va graduar el primer doctor industrial

03/02/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Linkedin
BlueSky
Facebook
Mastodon
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló ha impulsat durant l’últim any, amb el suport de la Generalitat Valenciana, la realització de tesis doctorals en la modalitat de doctorat en empresa. En l'actualitat, tretze doctorands i doctorandes dels àmbits de les arts i humanitats, ciències, enginyeria i arquitectura i ciències de la salut estan desenvolupant el seu treball d’investigació en aquesta modalitat i, en setembre, es va graduar el primer doctorand amb aquesta menció.

La cooperació entre l’àmbit acadèmic i les empreses o institucions públiques es realitza mitjançant la firma de convenis marc de col·laboració UJI-Empresa, com els vigents amb FACSA, Frost-Trol S.A., Balearia, PTS (PolyPeptide Therapeutics Solutions), IronArray, Edison Desarrollos, S.L. IUCT, Declarando Asesores 3.0, S.L., Productos Velarte, Erudit Tecnologies, S.L., Colegio Santa Ana i AIJU. A més, el doctorand o la doctoranda està vinculat a l’empresa amb un contracte per a participar en un projecte de recerca d’interès per a l’empresa.

El Doctorat Industrial (https://doctoratindustrial.uji.es/) té com a finalitats estimular la participació de les empreses en la formació del personal investigador, així com afavorir la transferència de coneixement de la universitat a l'entorn socioeconòmic. La universitat pública de Castelló promou la incorporació d'aquestes persones amb titulació superior, experts i expertes en innovació i coneixement d'avantguarda, en el teixit productiu.

La realització d’un doctorat industrial té com a avantatges per a l’alumnat la participació en un projecte d’R+D+I d’aplicació real amb un contracte que els aporta experiència laboral i la supervisió de professionals, alhora que tenen l’oportunitat de treballar amb equipament científic a la universitat. A més, compten amb l’opció d’obtenir finançament per a la matrícula, l’assistència a congressos o estades de recerca.

A les empreses, els permet desenvolupar un projecte de recerca estratègic aprofitant el treball col·laboratiu amb el personal acadèmic investigador. També els dona accés a equipament, infraestructures i coneixement d’alt nivell, i augmenta la seua capacitat per a atraure personal amb altes capacitats que contribueixen a millorar la competitivitat de l’empresa. I en termes econòmics, els obri noves oportunitats per a accedir a finançament públic.

El desplegament d’aquest tipus de doctorat també té avantatges per als grups d’investigació universitari. A més d’enfortir la relació entre l’empresa i el grup, crear noves oportunitats de suport en projectes de recerca industrial d’implantació real. En definitiva, fa efectiva la transferència de coneixement entre la universitat i el sector empresarial i afavoreix la contribució al desenvolupament de la societat amb l’augment de la capacitat innovadora i l’enfortiment del teixit empresarial.

Els doctorands i doctorandes que opten a la menció industrial a hores d’ara, vuit homes i cinc dones, pertanyen als programes de doctorat de Tecnologies Industrials i Materials; Ètica i Democràcia; Ciències Biomèdiques i Salut; Ciències; Informàtica; Química Sostenible; Psicologia; i Llengües aplicades, Literatura i Traducció.

La primera tesi doctoral d’aquesta modalitat va ser defensada en setembre de 2021 pel doctorand José Vilarroig Herrera, qui ha realitzat el seu treball en l’empresa FACSA sota la direcció del professor Sergio Chiva Vicent, sobre el disseny i anàlisi d’un sistema de cavitació hidrodinàmica mitjançant l’ús de tècniques CFD per al seu ús en el sistema de pretractament de fangs en les estacions d’aigües residuals.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions