Una transició energètica verda que aprofita el sol i els residus industrials

23/07/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Fer front a la crisi energètica, ambiental i climàtica amb la producció d'hidrogen verd és el principal objectiu del projecte europeu OHPERA (Electrolitzador optimitzat basat en nanocristalls de perovskita per a la producció neta, robusta, eficient i descentralitzada d'H2) que és coordinat per l'Institut de Materials Avançats (INAM) de la Universitat Jaume I i reuneix en un consorci a socis d'Espanya, Alemanya, Hongria i Israel.

A través del desenvolupament d'un electrolitzador optimitzat basat en nanocristalls de perovskita lliure de plom, l'equip investigador cerca obtenir hidrogen verd i productes químics d'alt valor afegit a partir de residus industrials (com el glicerol), utilitzant la llum solar com a única font d'energia i demostrar així la viabilitat de produir químics amb beneficis econòmics a partir de residus industrials i emprant una font renovable d'energia.

El consorci està liderat en la universitat pública de Castelló pels investigadors Sixto Giménez, qui és també el coordinador del projecte europeu, i Iván Mora Seró, tots dos de l'Institut de Materials Avançats, un centre especialitzat en el desenvolupament de fotoelectrodes basats en PNC (nanocristalls de perovskita sense plom) i comptarà amb la participació d'una quinzena d'investigadors de l'UJI.

Entre els seus socis està la Universitat Ben-Gurion del Negev (BGU) d'Israel, experta en la fabricació de passivació i capes electrocatalítiques que permetran dotar de major estabilitat i eficiència al dispositiu, i l'Institut d'Investigació Química de Catalunya (ICIQ), que aportarà la seua experiència en la modelització teòrica per a l'optimització d'electrocatalitzadors i fotoelectrodes.

El prototip del dispositiu serà dissenyat i realitzat per l'Institut Alemany de Combustibles Solars d'Helmholtz Center Berlin for Materials and Energy (HZB), amb el suport de l'empresa hongaresa eChemicles, pionera en el desenvolupament d'electrolitzadors innovadors i sostenibles, que aportarà l'experiència industrial per a abordar els problemes d'ampliació i dissenyarà un full de ruta realista per a la seua futura explotació comercial.

Tots els desenvolupaments científics es realitzaran sota l'orientació de les recomanacions d'ecodisseny i l'avaluació de l'impacte ambiental, impactes econòmics i socials a través de la metodologia d'anàlisi del cicle de Vida, proporcionada per la pime espanyola Lomartov (LOM), gràcies a la seua experiència multidisciplinària que uneix coneixements científics i coneixement de mercat.

OHPERA és finançat pel programa Horizon Europe Research and Innovation de la Comissió Europea, amb pressupost total d'aproximadament tres milions dos-cents mil euros, dins de les convocatòries Pathfinder del Consell Europeu d'Innovació (EIC) que donen suport a la recerca i desenvolupament de tecnologies emergents innovadores. El projecte, de tres anys i mig de duració, es va iniciar el mes d'octubre passat amb una reunió a Barcelona dels socis, durant la celebració de la Conferència sobre Materials per al Desenvolupament Sostenible (MAT-SUS).

Reportatge de l'Agència EFE: https://efe.com/sin-categoria/crear-hidrogene-verd-amb-energia-solar-i-residu-industrial/ 

*Projecte finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen els seus autors i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea en els àmbits de la salut i digital. Ni la Unió Europea ni l'autoritat atorgant en poden ser considerats responsables.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions