Les restes trobades a la Cova dels Diablets d’Alcalà de Xivert confirmen la seua utilització com a sepulcre funerari

12/12/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La campanya d’excavacions de 2022 a la Cova dels Diablets (Alcalà de Xivert, Castello) ha permès recuperar diferents restes de les persones soterrades en aquest espai, així com fragments de ceràmiques fetes a mà, en alguns casos amb decoracions complexes de cronologia neolítica, i també útils de sílex i elements d’ornament, principalment elements de collar fets de conquilles marines, mineral i os.

A més a més, les excavacions han continuat amb la troballa d’altres elements que confirmen la presència de nivells més antics a aquesta utilització com a sepulcre funerari. Es tracta d’alguns útils que pertanyen a les darreres poblacions paleolítiques, com ara puntes de projectil i gratadors. Ara comença un procés lent i meticulós, on les restes obtingudes seran estudiades i analitzades detalladament en laboratori, per a poc a poc obtenir resultats molt més concrets sobre aquests grups humans del passat gaspatxer.

La tercera campanya d’excavacions arqueològiques s’ha centrat en els sectors 3 i 4, una part de la cavitat on es documenten restes dels soterraments prehistòrics que principalment corresponen a la primera meitat del III mil·lenni abans de Crist, és a dir, fa aproximadament uns 4.800 anys, al període anomenat calcolític. Durant aquest període, el costum dels grups humans que habitaven les terres castellonenques era soterrar els difunts en cavitats naturals acompanyats d’alguns dels objectes més significatius i valuosos que posseïen en vida, i també conjuntament amb algunes ofrenes relacionades amb el ritual o cerimònia que se celebrava en el moment de l’enterrament.

Aquestes coves, d'altra banda, solen presentar diferents persones soterrades al llarg d’un període determinat, el que suggereix que poden ser considerades com a sepulcres que reuneixen individus amb relacions de parentesc o del mateix grup social o assentament.

L’estudi d’aquestes coves sepulcrals col·lectives del calcolític revesteix un interès especial per a l’estudi de la prehistòria en tant que permeten aproximar-nos de manera més detallada a diferents aspectes del grup humà corresponent, com ara l’estructura social, a les seues característiques antropològiques, a les malalties i desgasts de les articulacions i els ossos més freqüents (paleopatologia), així com els objectes que formaven part de la seua vida quotidiana.

La campanya de 2022 s’inscriu en la nova etapa d’intervencions iniciada en 2020, en la qual després de més de 20 anys sense efectuar-se cap tipus d’actuació, es van reiniciar les investigacions arqueològiques en aquest important jaciment prehistòric de la Serra d’Irta, amb l'objectiu d'obtenir noves dades que ens permeten conèixer amb més profunditat les diverses ocupacions que es van produir en aquesta cavitat al llarg de la prehistòria.

Els treballs s’estan duent a terme gràcies a una col·laboració entre diferents institucions, les quals es troben implicades per a donar suports als treballs i d’aquesta manera avançar en el coneixement científic de la nostra prehistòria, concretament dels darrers grups humans de caçadors-recol·lectors i els primers agricultors i ramaders de la Serra d’Irta.

Cal remarcar, per tant, aquesta col·laboració en tant que l’execució d’aquest tipus d’intervencions d’investigació, com és el cas de la Cova dels Diablets, és molt complexa, i requereix d’un mètode d’intervenció molt precís i la participació de diferents especialistes per a obtenir el màxim d’informació possible i garantir la qualitat científica dels resultats, així com també una continuïtat dels treballs.

D’aquesta manera el finançament dels treballs de camp corre íntegrament a càrrec de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert, a través d’una empresa especialitzada contractada a tal efecte. D'altra banda, la direcció i coordinació de l’equip d’investigació, el material tècnic, així com les gestions administratives (tramitació dels projectes, memòries i permisos necessaris), i la gestió de les diferents analítiques amb els diferents especialistes i laboratoris s’estan efectuant des del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló (Gustau Aguilella) i del Laboratori d’Arqueologia Prehistòrica de la Universitat Jaume I (Dídac Román).

També cal recordar que la Cova dels Diablets es troba dins de la zona de màxima protecció del Parc Natural Serra d’Irta, i per tant és imprescindible seguir les directrius i obtenir els permisos per part de la direcció del Parc i de l’organisme pertinent de la Conselleria de Medi Ambient. A més a més, el Parc Natural ha col·laborat també amb les actuacions, efectuant el condicionament de l’accés i orientant totes aquelles activitats que puguen afectar a la conservació de l’entorn.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions