La fira científica Firujiciència de la Universitat Jaume I de Castelló ha sigut distingida com a ambaixadora de Sapiència, una iniciativa conjunta de la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la R+D+i (RUVID) i la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana que té com a objectiu despertar vocacions científiques entre l’estudiantat de la Comunitat Valenciana a través de la convocatòria de premis a projectes d'investigació duts a terme per alumnat jove.
L’acreditació ha sigut recollida pel director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la universitat pública de Castelló, el professor Lluís Martínez León, qui s’encarrega des de fa uns anys de l’organització i coordinació de la fira científica, durant el Congrés Sapiència 2022 celebrat aquest cap de setmana a Alacant. A l’acte també ha assistit, com a part del jurat institucional, el vicerector d’Investigació de la Universitat Jaume I, Jesús Lancis Sáez.
La iniciativa de distingir activitats ambaixadores de Sapiència suposa la interacció estreta entre aquests premis i les accions de les diferents universitats valencianes per a estimular la cultura científica, les vocacions investigadores i el talent de l’estudiantat preuniversitari. Aquest treball conjunt s’inicia aquest curs acadèmic i es podrà estendre a altres accions en cursos successius.
Firujiciència, la fira de la ciència de la Universitat Jaume I, mostra cada primavera al públic assistent els experiments i demostracions científiques d’estudiantat de tots els nivells educatius, des d’infantil fins a batxillerat, però també d’estudiantat universitari i de personal investigador. És un punt de trobada on mostrar i trobar l’entusiasme per la ciència, i compartir experiments, descobertes i vivències d’aprenentatge. Pròximament es comunicaran els detalls de l’edició de 2023.
A més de Firujiciència, han sigut destacats com a ambaixadors els projectes o programes Experimenta de la Universitat de València; Praktikum de la Universitat Politècnica de València; «Vine a fer pràctiques a la universitat» de la Universitat d’Alacant; Mudic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Swi de la Universitat CEU-Cardenal Herrera; EU Conexus de la Universitat Catòlica de València i Recordant Lise de l’Institut de Física Corpuscular del Consell Superior d’Investigacions Científiques.
Els premis Sapiència van tenir la seua primera convocatòria en 2021, amb la proposta de la realització de projectes de recerca, de totes les branques del coneixement, per part d’estudiantat de les etapes prèvies a la universitat. Els productes finals són un vídeo i una memòria, que són valorats per professorat de les universitats valencianes, entre aquestes l’UJI, com a experts i un jurat institucional integrat per una representació de la Generalitat Valenciana, RUVID i les universitats valencianes.
El Congrés Sapiència 2022 ha permès conèixer els projectes finalistes i destacar el treball realitzat per l’alumnat i el professorat implicat. Durant la «festa de la ciència», conduïda pels monologuistes de Big Van Ciencia, l’alumnat ha presentat els projectes i en acabar l’acte s’han lliurat els premis per cada àrea temàtica i els addicionals.
Entre els finalistes, hi havia projectes del col·legi Santa María de Vila-real, que ha rebut el segon i el tercer premi en la categoria de Ciència de la Terra i de la Vida amb els projectes «Leishmaniosis» d’Helena Gimeno, Berta Beteta i Paula Martínez, tutoritzades per Francisco Marco; i «Aprenent el llenguatge de les plantes» de Paula Mechó i Aitana Dempere, tutoritzades per Francisco Marco, respectivament; de l’IES Penyagolosa de Castelló de la Plana, que han rebut el tercer premi en la categoria de Tecnologia i Enginyeria amb el projecte «Hivernacle intel·ligent controlat per Arduino» de Juan Pablo Londoño, Carlos Sales i Darío Serrano, tutoritzats per Isabel Peña; del col·legi La Magdalena de Castelló de la Plana, que ha rebut el tercer premi en la categoria de Física, Química i Matemàtiques amb el projecte «Quimioluminescència» de Samuel Albalate, M. Carmen Segarra i Elaine Ureña, tutoritzats per Vanessa Escrig i de l’IES Professor Broch i Llop de Vila-real, que ha rebut un àccessit en la categoria de Tecnologia i Enginyeria pel projecte «La construcció modular per a un futur idíl·lic» de Carla Ortega, Juan González i Natalia Gabora, tutoritzats per Aranzazu Gómez.