L'UJI analitzarà el paper que juga la ciutadania en la comunicació política digital

25/01/2022 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les xarxes socials estan redefinint la relació i interacció entre els diferents actors que formen part de l'escenari de la comunicació política, una qüestió que també afecta la forma en què es distribueix el poder. Així, l'actual entorn digital no sols pot obrir possibilitats i oportunitats quant al rol de la ciutadania en la política i la seua participació en el sistema democràtic, sinó també generar riscos i problemes de manipulació política, polarització i vigilància digital.

Partint d'aquest context, investigadors del grup «Periodisme, comunicació i poder» de la Universitat Jaume I han iniciat un estudi que se centrarà a analitzar el paper que juga la ciutadania en aquest nou paradigma digital de la comunicació política.

El projecte, que està liderat pel catedràtic Andreu Casero i compta amb un finançament de més de 107.000 euros del Pla Estatal d'Investigació, pretén identificar els interessos polítics de la ciutadania i l'ús polític que dona a les xarxes socials; determinar les principals estratègies comunicatives que empra en les plataformes digitals; examinar la seua capacitat d'incidir en la conversa política digital, i explorar les seues actituds i percepcions.

Per a això, s'utilitzaran tècniques d'investigació socials i computacionals que serviran per a analitzar les xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter en el cas espanyol. D'una banda, es farà ús de la mineria de dades i l'analítica web sobre una mostra de big data i s'utilitzaran tècniques d'aprenentatge automàtic. A més, s'analitzarà de manera quantitativa el contingut dels perfils i comptes de la ciutadania en les xarxes socials i s'emprarà una enquesta quantitativa administrada en línia a un panell de ciutadans.

«Els resultats que esperem obtenir en aquest estudi permetran transferir els coneixements al sector professional de la comunicació política i del periodisme, i també a les organitzacions cíviques i ciutadanes. Així mateix, creiem que tindran un impacte democràtic perquè oferiran noves eines i coneixements a la ciutadania per a implementar millores en el seu ús de les xarxes socials orientat a la participació política», assenyala el responsable del projecte, Andreu Casero.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions