Investigadors de l'UJI ultimen un projecte pioner per a activar alternatives de mobilitat rural sostenibles

05/07/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) ultimen un projecte anomenat Mobionrural que es marca com a repte, utilitzant una aplicació mòbil pionera, materialitzar alternatives de mobilitat eficients, sostenibles, col·lectives i regulars en l'entorn rural per a reduir les desigualtats poble-ciutat, contribuir a assentar població a l'interior i cuidar l'entorn.

Aquesta app, que es presentarà de manera oficial a l'Ajuntament d’Atzeneta el pròxim 7 de juliol, cerca mesurar l'ús de vehicle privat que fa la població rural, tant fixa com temporal, per a poder gestionar un futur transport a demanda amb menys impacte ambiental.

L'estudi pilot arrancarà en la Mancomunitat del Penyagolosa, que integra a les localitats de Benafigos, Xodos, Vistabella i Atzeneta, i preveu extrapolar-se a l’agost a una altra zona rural de la província de València.

El projecte Mobionrural, executat pels grups d'investigació DESiRES i SOLICOM i que compta amb el suport de la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat, plasma “tota una aposta tecnològica en el marc de la ruralitat” i el que es coneix com a “ciència ciutadana”, perquè requereix de la implicació de la societat civil per a, a partir de l'aportació de dades sobre els seus desplaçaments, anar traçant alternatives per a la mobilitat rural, indiquen els seus promotors.

Així, aquesta app es crea per a poder fer la traçabilitat de persones d'entorns rurals que ocupen el vehicle en els seus desplaçaments, mesurar la intensitat de fluxos o la capacitat de càrrega de l'actual sistema de mobilitat privada, amb el repte d'aprofundir en el disseny d'un model de transport públic rural actiu “sota demanda” i promoure el disseny de sistemes mixtos de mobilitat que incloguen totes les fórmules: públiques, privades o col·laboratives.

La presentació de Mobionrural se celebrarà el dimecres, 7 de juliol (11.00 hores) a la sala d'exposicions de l'Ajuntament d’Atzeneta. Oberta al públic, reunirà la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat, els alcaldes de les quatre poblacions implicades en aquesta fase pilot i a representants de la Mancomunitat del Penyagolosa, entre altres autoritats.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions