Investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat de València i el Grup Guix de Vila-real han publicat un treball en la revista estatunidenca Plos One en el qual descriuen una nova espècie de dinosaure, Portellsaurus sosbaynati, trobada al jaciment del Mas de Curolles II de Portell (Castelló). L'exemplar va habitar la península fa 130 milions d'anys, era herbívor i robust, feia entre 6 i 8 metres i desplaçava la seua quasi tona de pes a quatre grapes.
El treball descriu els fòssils d'un nou gènere i espècie de dinosaure estiracostern. Els estiracosterns van ser animals de grandària mitjana a gran, amb un polze proveït d'un esperó, amb orificis nasals engrandits i amb una dieta a base de plantes. El projecte, iniciat l'any 2016, ha estat dirigit pel paleontòleg Andrés Santos Cubedo, al costat de Sergi Meseguer (UJI), Carlos de Santisteban (UV) i Begoña Plaza del Grup Guix de Vila-real i ha comptat també amb el suport de l'Ajuntament de Portell.
La nova espècie ha sigut batejada com Portellsaurus sosbaynati, una combinació del municipi de Portell, on es va descobrir el fòssil amb el vocable grec sauros (que significa «fardatxo») i el nom del geòleg espanyol Vicente Sos Baynat, nascut a Castelló i primer científic que va rebre el títol de doctor honoris causa per l'UJI. Segons han explicat els investigadors, aquesta nova espècie és la més antiga coneguda de la província, ja que les úniques altres dues espècies descrites, Morelladon i Vallivonavenatrix, tenen entre 126 i 127 milions d'anys.
La troballa d'una mandíbula quasi completa i en bon estat de conservació ha permès descriure l'holotip d'un exemplar gran, entre 6 i 8 metres. «El dentari, encara que és similar al d'una iguana, té una combinació de característiques única perquè no hi ha cap material similar en cap altra part del món», ha explicat el director de l'estudi, Andrés Santos Cubedo. L'equip d'investigació ha reunit entre els dos jaciments (Mas de Curolles II i Mas de Clapisses) més de 250 restes de fòssils de dinosaures que es troben en fase d'estudi.
Aquesta nova troballa situa la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia en nombre d'espècies de dinosaures no avians no descrites, darrere d'Aragó, amb deu, i Catalunya, amb cinc.