UJI
  • UJI
  • Notícies
  • UJI i Diputació sumen esforços en un projecte d'investigació internacional per a combatre plagues i malalties en cultius mediterranis amb microorganismes beneficiosos

UJI i Diputació sumen esforços en un projecte d'investigació internacional per a combatre plagues i malalties en cultius mediterranis amb microorganismes beneficiosos

24/08/2021 | SCP

Desenvolupar eines innovadores basades en l'ús de microorganismes beneficiosos per a protegir els tres cultius més rellevants del Mediterrani: els cítrics, la tomaca i l'olivera. Aquest és l'objectiu del projecte INTOMED, desenvolupat per investigadors d'Espanya, Portugal, França, Grècia, el Marroc i Tunísia, en el qual participa Víctor Flors, professor i investigador del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I.

INTOMED, projecte seleccionat per la Fundació PRIMA (Partnsership for Research and Innovation in the Mediterranean Area), compta amb el suport financer de la Diputació Provincial de Castelló, que en 2020 i 2021 ha signat sengles convenis de col·laboració amb l'UJI per una inversió global de 200.000 euros. La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de la Diputació, José Martí, han visitat avui el laboratori de contenció biològica de l'UJI on es desenvoluparà la investigació per tal de conèixer el seu potencial per al desenvolupament d'una agricultura més intel·ligent i sostenible. A la visita també han assistit el comissionat de la rectora per a la Nova Normalitat, Vicent Cervera; el director del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, Vicent Arbona, l'investigador Víctor Flors i el director de l’Oficina Tècnica d’Obres i Projectes de l’UJI, José Roger.

El consorci internacional en el qual participa l'UJI pretén el desenvolupament de noves eines basades en l'ús i el coneixement de fongs i bacteris per a combatre les plagues i malalties en cultius mediterranis. «El coneixement dels microorganismes beneficiosos i els seus potencials usos en agricultura és, en aquests moments, quasi marginal. Hi ha una enorme quantitat de bacteris i fongs que poden viure en associació amb els vegetals i protegir-los enfront de malalties i plagues, l'ús dels quals reduiria l'impacte sobre els sòls i sistemes agrícoles i redundaria en una sostenibilitat a llarg termini», ha explicat Flors.

La rectora Eva Alcón ha agraït el suport econòmic de la Diputació «a un projecte d'investigació que generarà coneixement d'alt impacte i innovació amb capacitat de transformació sobre un sector tan important per a l’economia de la província com és l'agrícola» i ha subratllat la importància d'afavorir aquestes sinergies per a donar suport a l'activitat científica que es desplega en les universitats.

Per la seua part, el president de la Diputació, José Martí, ha destacat el treball conjunt de la institució provincial amb la Universitat Jaume I, «un centre sens dubte vital per a la investigació a les comarques castellonenques». Quant al projecte per a combatre biològicament plagues i malalties en cultius mediterranis, Martí ha mostrat la seua confiança que «aconseguisca resultats a curt termini perquè en la Diputació tenim clar que el futur està en la ciència i aquesta és una iniciativa que pot resultar de gran utilitat per als nostres agricultors, ja que els pot ajudar a fer més rendibles les seues explotacions agràries».

Modernitzar el camp de la província de Castelló a partir de l'erradicació de les plagues i malalties que habitualment ataquen els nostres cultius «és fonamental per a la nostra província, i ací treballen braç a braç la Diputació i la Universitat Jaume I».

Un altre objectiu del projecte és conèixer l'impacte socioeconòmic de l'ús de biopesticides i quin és el nivell de coneixement de la seua existència entre agricultors i productors, entre les empreses del sector agroalimentari i, finalment, entre consumidors. Segons apunta el professor de l'UJI Víctor Flors, «hem observat que en la Unió Europea la majoria dels països registren de manera conjunta el consum de pesticides i biopesticides, amb la qual cosa l'estat real de la situació és molt difícil d'establir. Quan el projecte es trobe en un estat avançat, es podria extrapolar i modelitzar en els pròxims anys com l'ús d'aquestes eines agrícoles impactarà en la reducció de la petjada de carboni».

El desenvolupament del projecte INTOMED ha comportat la creació d’un laboratori d’alta seguretat per a investigar en malalties de quarantena de la província. En aquest laboratori, i com a part dels estudis proposats, es realitzaran assajos de protecció de les plantes de tomaca davant del Clavibacter, un bacteri emergent a Espanya capaç de causar enormes danys en el cultiu de la tomaca. Aquest laboratori, situat a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i destinat a l'activitat científica del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, ha sigut cofinançat per l'UJI (amb una inversió de fons propis superior als 100.000 euros) i la Diputació (amb una aportació de 43.000 euros).

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions