La Universitat Jaume I de Castelló aconsegueix finançament europeu per a celebrar la Nit Mediterrània de les Investigadores

05/05/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT 2021), que va nàixer l'any passat en l'arc mediterrani espanyol, amplia el seu ressò convertint-se en nexe i altaveu de la ciència dels països de la conca mediterrània. Formada per un consorci de 13 entitats d'Espanya (Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia), Grècia i Xipre, entre les quals es troba la Universitat Jaume I de Castelló, ha aconseguit finançament gràcies al programa d'Investigació i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc de l'acord de subvenció Marie Skłodowska-Curie.

MEDNIGHT 2021 se celebra enguany el 24 de setembre i, per primera vegada, diferents països mediterranis s'uneixen en una acció conjunta amb la ciència com a bandera comuna. L'objectiu és mostrar a la ciutadania la rellevància de la ciència i la investigació que es desenvolupa als països del Mediterrani -fent èmfasi en el paper de les dones en aquest àmbit- i que busca fer front als problemes compartits per la societat mediterrània.

Les activitats, trobades i experiències de MEDNIGHT 2021 giraran entorn de les següents àrees temàtiques: Clima i energies netes, Mar i contaminació, Geologia i biodiversitat, Dieta i nutrició, Vida i salut, Antropologia i història, Científiques pioneres i Futur. Totes aquestes àrees estan alineades amb els objectius del Green Deal, ja que la Nit Europea dels Investigadors (European Researchers’ Night) està dedicada enguany al Pacte Verd Europeu.

En aquest context, MEDNIGHT 2021 abordarà els efectes del canvi climàtic i la degradació del medi ambient com una amenaça per als països banyats per la mar Mediterrània: un dels punts geopolítics més importants de la història, un dels més triats pel turisme mundial i el més contaminat del planeta. L'objectiu és hissar la bandera de la ciència pel futur de la mar Mediterrània i de la societat mediterrània.

MEDNIGHT 2021

El projecte començarà el dia 3 de juny a l'illa grega de Lemnos, on s'iniciaran algunes de les més de 300 activitats que es desenvoluparan entre juny i setembre. L'esdeveniment de cloenda tindrà lloc a Alacant, a Casa Mediterráneo, organisme dependent del Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya, el 24 de setembre, i coincidirà amb la Nit dels Investigadors en altres 370 ciutats europees.

Aquest mapa assenyala les ciutats de la conca mediterrània en les quals es realitzaran activitats en la Nit Mediterrània de les Investigadores, a més de la ruta que realitzarà una de les embarcacions abanderada de la MEDNIGHT 2021, des d'Alacant fins a Ítaca.

MEDNIGHT 2021 se celebra en el marc de la Nit Europea de la Investigació, un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020. 

En aquesta convocatòria, la Comissió Europea ha comptat amb 8 milions d'euros i han concorregut 139 projectes (un 39% més que en la convocatòria anterior). MEDNIGHT 2021 ha rebut 397.812 euros d'ajuda per a la celebració d'aquesta iniciativa.

La iniciativa cerca fomentar les carreres científiques a Europa. Els seus principals objectius són acostar la figura de les investigadores i els investigadors a la ciutadania perquè es conega el seu treball i els beneficis que aporten a la societat, així com fomentar l'elecció d'una carrera científica entre l'estudiantat i eliminar les barreres de gènere en les titulacions.

Qui fa possible MEDNIGHT 2021?

La proposta, coordinada per l'empresa alacantina El Caleidoscopio, reuneix la participació en consorci de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d'Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA - Agencia de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; Epistimi Epikoinonia i SiCo Cyprus.

Cada institució del consorci durà a terme les seues pròpies activitats, que, en conjunt, donaran forma a la MEDNIGHT 2021. La nit del 24 de setembre ciutats com Cartagena, Múrcia, Orihuela, Alacant, València, Castelló de la Plana, Messina, Creta, Limnos, Nicòsia o Malta acolliran esdeveniments amb diferents tallers i activitats de divulgació científica. Entre juny i setembre  es duran a terme exposicions, visites guiades, xarrades o reptes d'investigació dirigits a diferents públics per a posar en valor la ciència mediterrània.

Companys de viatge

MEDNIGHT 2021 compta amb el suport i reconeixement de l'Associació Europea de Dones Rectores (EWORA - European Women Rectors Association).

Així mateix, participaran en la iniciativa ajuntaments de ciutats costaneres que facilitaran el desenvolupament de les activitats proposades. Associacions com Karam (Col·lectiu de Suport a Persones Refugiades), Gised (investigació i esports subaquàtics), Stenella (ecologisme), Fundació Save the Med (regeneració marina de la Mar Mediterrània), i altres associacions de divulgació científica, col·laboraran amb la inclusió de diferents públics en les activitats.

MEDNIGHT 2021 també té el suport del Centre d'Innovació Las Naves, Districte Digital Comunitat Valenciana i la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

D'altra banda, MEDNIGHT 2021 tindrà accés a hospitals i residències d'ancians en els quals se celebraran algunes de les activitats, que sempre comptaran amb els protocols necessaris seguint les mesures de seguretat i protecció per a totes les persones participants. Per part seua, EuropeDirect (Regió de Múrcia) fa costat al consorci amb la posada en marxa de l'EU Corner.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions