L’alumne del Màster en Disseny i Fabricació David Beltrán Audi ha sigut guardonat per la Societat d'Enginyeria de Fabricació

14/05/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Societat d'Enginyeria de Fabricació (SIF) ha premiat l’alumne del Màster en Disseny i Fabricació de la Universitat Jaume I de Castelló David Beltrán Audi pel seu treball final de màster sobre una «Inyectora de plásticos de bajo coste», tutoritzat pel professor Pedro Rosado Castellano i defensat durant el curs 2019-2020. Els altres dos guardonats en aquesta edició pertanyen a la Universitat del País Basc (UPV/EHU).

Per a l’estudiant, el guardó és «una motivació extra per a continuar la formació en l’àmbit de l’enginyeria i, particularment, en el disseny i fabricació de maquinària». Beltrán Audi ha agraït a tot l’equip docent del màster el seu suport, especialment al seu coordinador per la seua dedicació, José Vicente Abellán Nebot i el seu tutor, Pedro Rosado, per la seua ajuda i consells durant la investigació.

L’objecte del projecte, iniciat per David Beltrán, consistia a automatitzar a baix cost un procés de conformat de peces de plàstic amb una màquina d'emmotllament per injecció. El propòsit de Precious Plastic és oferir una solució àgil i accessible perquè qualsevol persona puga donar-li un valor afegit a la gran quantitat de residus plàstic que genera, mitjançant la fabricació casolana d’una d’aquestes màquines.

El projecte pretén conscienciar sobre l’ús del plàstic i els efectes que té en la salut dels éssers vius i en el medi ambient. Encara que la solució a aquest problema és la reducció del consum de plàstics, la finalitat del treball era aportar una major consistència al procés d'emmotllament per injecció, millorant paràmetres com la seua velocitat, el volum de plàstics injectats o la pressió per aconseguir una major quantitat de peces.

La proposta presenta una construcció que espenta amb un èmbol el material a través d‘una cambra de preclassificació que també el calfa. D’aquesta manera, s’aconsegueix que el material s’adapte al motlle durant la fase d’injecció. El treball ha avaluat la seguretat, el manteniment i els riscos durant la seua manipulació, ús, transport i instal·lació i també la seua ergonomia. La idea és oferir una maquinària que permeta al nombre més gran d’indústries i persones incorporar el reciclatge a la seua activitat.

Les peces per a la construcció de la màquina han estat sotmeses a una sèrie d’anàlisis d’enginyeria assistida per ordinador (CAE) perquè funcionen amb les càrregues, pressions i temperatures més desfavorables. A més, el projecte inclou un apartat econòmic amb el pressupost i el plec de condicions, per determinar el cost de la màquina i el seu preu de venda.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions