L’artista visual Camile Duhart i el programador Pau Fenollosa aconsegueixen les segones residències «Clima & Videojocs» de l’UJI El Living Lab Planeta Debug, amb el suport de la Fundació Carasso, ha dedicat més de 15.000 euros a les estades de quatre creadors als laboratoris científics del campus

12/05/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L’artista visual Camile Duhart Dode i el programador d’experiències interactives Pau Fenollosa i Ángeles han aconseguit les segones dues residències «Clima & Videojocs» a laboratoris de grups d’investigació de la Universitat Jaume I amb els projectes «Vida en Mart» i «A world connected», respectivament. El Living Lab Planeta Debug, amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso, ha destinat 15.320 euros a les quatre estades de creadors al campus.

Camile Duhart Dode desenvoluparà la iniciativa «Vida en Mart», un projecte de realitat alternativa el qual «consisteix a ajudar una societat futurista a arribar a Mart d'una forma sostenible sense perjudicar el planeta Terra», en paraules de l’artista. «Vida en Mart» proposarà reptes, endevinalles, etc., els quals s'hauran de resoldre a través d'Internet i els espais de la universitat de l'UJI, amb realitat alternativa, basant-se en dades i teories científiques i artístiques per a crear vasos comunicants entre art, ciència i videojocs.

Artista visual enfocada en les noves tecnologies i l'art, Duhart està graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i, actualment, cursa el Màster d’Arts Visuals i Multimèdia a la Universitat Politècnica de València. També duu a terme treballs experimentals i de transformació del cos, mentre que té un gran interès per l’àmbit del futurisme científic i allò marginal.

«A world connected» és la proposta de Pau Fenollosa i Ángeles, expert en creació de continguts audiovisuals interactius avançats i graduat en Disseny i Desenvolupament de Videojocs a l’UJI. A més a més, va fer una estada a l’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) i a València ha treballat a Innoarea i Vitamin.

El projecte de Fenollosa té l’objectiu de «fer entendre que quan la qualitat de vida cau per al medi ambient, també ho fa per a l’ésser humà», explica. Planteja una exposició dividida en tres experiències audiovisuals per a «conscienciar l’espectador de la gravetat de la situació actual de les balenes i com l’extinció d’ecosistemes perjudica notòriament els humans. La primera peça tracta d’un morphing audiovisual; mitjançant la intel·ligència artificial es generaran imatges de balenes inexistents. Els assistents, podran jugar, en la segona, a un videojoc on controlarà una balena mitjançant les seues pròpies mans i, en l’última instal·lació, els espectadors veuran una projecció on es mostrarà un sistema de partícules generatiu que simularà de forma abstracta la mar i les balenes», detalla el creador.

COMBINACIÓ D’ART, CIÈNCIA I CANVI CLIMÀTIC
El professor del Departament de Ciències de la Comunicació de l’UJI, investigador principal de Planeta Debug, Emilio Sáez, argumenta que la combinació d’art i ciència en un context tan potent en les seues repercussions com ara el del canvi climàtic «està permetent obtindre idees impensables d'una altra manera. És una oportunitat real de generar aquesta serendípia la qual, de vegades, il·lumina les ments i crea inspiració per a tots. Estem molt satisfets de treballar d'aquesta manera perquè resulta molt enriquidora en totes les parts del procés. Ens il·lusionen molt els projectes presentats i estem convençuts que el seu resultat final tindrà una gran transcendència», conclou Sáez, també membre del grup de recerca ÍTACA.

FOMENT DE LA CREATIVITAT INTERDISCIPLINÀRIA
Les residències artístiques previstes per a 2021 cobriran despeses d’honoraris, producció d’obra, viatges i estada de 15 dies a Castelló de la Plana, ja que es farà un període de treball en línia a causa de la COVID-19. L’Institut de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT) del campus de l’UJI acollirà a les seues instal·lacions els dos creadors seleccionats.

La finalitat d’aquesta línia d’acció de Planeta Debug, finançada pel programa d’Art Ciutadà de la Fundació Carasso, és fomentar la creativitat i la reflexió interdisciplinària, alhora que desenvolupar nous espais i llenguatges de confluència entre art, canvi climàtic, ciència i ciutadania a fi de promoure nous enfocaments per abordar la sostenibilitat. L’àmbit de treball d’aquestes residències artístiques seran la investigació científica, la tecnologia, els videojocs, l’ecologia i la sostenibilitat en relació amb totes les àrees vinculades amb el desafiament de l’emergència climàtica.

A aquesta segona convocatòria de residències d’artistes a l’UJI, en el marc del Living Lab Planeta Debug, s’han presentat vuit projectes. El jurat estava compost per Eurídice Cabañes, codirectora d’Arsgames España; Clara Boj, artista i professora d’Escultura de la Universitat Politècnica de València; Diego Díaz, artista, docent i investigador en art i tecnologia del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs de l’UJI; José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; Maria Josep Picó, periodista especialitzada en medi ambient, investigadora i professora associada a l’UJI; Emilio Sáez, professor i investigador en comunicació audiovisual i videojocs a l’UJI, i Pau Waelder, crític d’art, comissari i investigador.

ÚLTIMA OPORTUNITAT I POSIDÒNIA
Els artistes Mónica Rikić Fusté i Román Torre Sánchez, guanyadors de les primeres residències «Clima & Videojocs», van realitzar les seues estades a l’UJI el passat febrer. El projecte «Última oportunidad» de Román Torre, artista de Gijón, està inspirat en les màquines recreatives tipus arcade i pretén explorar en diverses vies per a reflectir els problemes associats a l’escalfament global en una experiència ‘jugable’. Per la seua banda, «Posidònia» és el projecte de videojocs experimental de Mónica Rikić, artista multimèdia de Barcelona, basat en una batalla naval que ix de la pantalla mitjançant una projecció zenital sobre una superfície de grans dimensions coberta d’aigua, i el qual també inclourà una reflexió sobre la biodiversitat de les Illes Columbretes.

SOBRE LA FUNDACIÓ DANIEL I NINA CARASSO
Creada en 2010, en honor a Daniel Carasso, fundador de Danone, i la seua esposa Nina, la Fundació Daniel i Nina Carasso desenvolupa la seua activitat a França i Espanya. El seu treball consisteix a acollir, donar suport, acompanyar i connectar les persones que s'atreveixen a mirar i a construir el món de forma diferent en les seues dues línies de treball: l'Alimentació Sostenible i l'Art Ciutadà. La Fundació Daniel i Nina Carasso és una fundació Grant Maker (exclusivament finançadora d'iniciatives d'interès general), de patrimoni familiar, afiliada a la Fondation de France. És independent de qualsevol societat mercantil.

 

Més informació:

Decisió del jurat: https://planetadebug.blogspot.com/2021/04/residencias-de-artistas-premiadas.html

Living Lab Planeta Debug: https://planetadebug.blogspot.com

 

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions