Més d’un centenar de joves investigadors participen en la sisena edició de les jornades d’investigació de la Facultat de Ciències de la Salut de l’UJI

22/04/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Més d’un centenar de joves investigadors i investigadores presenten els seus treballs de recerca i tesis doctorals en la sisena edició de les jornades d’investigació de la Facultat de Ciències de la Salut que es desenvolupen en línia durant dimecres 21 i dijous 22 d’abril de 2021, sota el fil conductor de la millora  de la qualitat assistencial de la infància i l’adolescència.

La inauguració de la jornada ha estat presidida per la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; el degà de la Facultat de Ciències de la Salut, Rafael Ballester; la directora de l’Escola de Doctorat, Mercè Correa, i els responsables del comitè organitzadors, els professors Estefanía Ruíz i Pablo Salas.

La rectora ha destacat que «la salut, la bona salut, és el bé més valuós que tenim com a persones, però també com a societat. Per això, millorar la prevenció, promocionar bons hàbits i garantir la qualitat assistencial és no sols necessari, sinó un deure col·lectiu de tota la societat». En aquest sentit, Alcón ha reivindicat «la importància de la investigació en l’àmbit de les ciències de la salut» per a la millora global de la qualitat de vida.

Per la seua part, el degà ha indicat que les jornades són «per a i per l’estudiantat» que és el protagonista i es converteix en ambaixador del grup d’investigació en què ha treballat. Ballester ha defensat la necessitat d’una formació investigadora durant l’etapa universitària «perquè les seues característiques són aplicables a altres àmbits de la vida» i perquè «els servirà per a entendre la informació que reben i discernir aquella que està científicament contrastada».

La directora de l’Escola de Doctorat ha incidit en la importància de compartir el coneixement científic, però no únicament amb la resta dels professionals, sinó també «a fer-lo arribar al públic d’una forma rigorosa i accessible» per a millorar la cultura científica i que la ciutadania puga diferenciar entre la informació obtinguda mitjançant el  mètode científic i aquella que no està prou verificada. Per això, ha conclòs, «a més d’investigar, cal també aprendre a divulgar».

La conferència inaugural ha sigut impartida per la professora Ana María Ullán de la Fuente, de la Universitat de Salamanca, qui ha realitzat un interessant recorregut sobre les característiques que cal tenir en compte per a «la humanització dels hospitals pediàtrics: punt de trobada de professionals, investigadors, pacients i famílies». Ullán ha explicat que prop de mig milió de pacients d’etapes infantil i adolescent passen pels hospitals al llarg de l’any  i que, en el seu cas, cal atendre «les seues necessitats individuals i familiars d’una manera integral».

En la seua opinió, la investigació en aquest àmbit és complicada perquè «encara que genera un benefici en les persones, no es materialitza en l’àmbit econòmic». Malgrat això, hi ha estudis i publicacions, com la realitzada per ella i el professor Manuel Hernández Belver titulada Humanización del hospital pediátrico, en la qual enumeren els aspectes més importants a l’hora d'aconseguir una atenció integral d’aquests pacients com els processos de comunicació, la importància del joc en l’hospital; la valoració i el tractament del dolor; la cura en malalties cròniques, el disseny dels espais o el paper de la família i del context cultural.

En total s’han presentat 98 treballs i 23 tesis doctorals. Per procedència, el 70,4% de treballs són de l’àmbit de la Psicologia, el 12,2% d'Infermeria, l'11,3% de Medicina i un 6,1% d'altres disciplines com ara educació, traducció, etcètera. A més de la presentació dels treballs (43 comunicacions i 52 pòsters) i de la tercera edició del concurs «La meua tesi en 4,59 minuts» hi ha previstes més d’una vintena d’intervencions i tallers de la mà de diferents especialistes i de seminaris amb qüestions pràctiques i eines per a desenvolupar una bona investigació.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions