L’UJI presenta el mapa de capacitats científiques, tecnològiques i d’innovació en el camp de la intel·ligència artificial

26/03/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló ha presentat el mapa de capacitats científiques, tecnològiques i d’innovació del campus castellonenc en el camp de la intel·ligència artificial, una iniciativa impulsada pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència que recull, amb un enfocament transversal, l’activitat investigadora, les tecnologies i patents, i les infraestructures i equipament de què disposa la Universitat en diverses àrees i sectors d’interès estratègic.

L’acte, presidit per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha comptat amb la participació de la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; la vicerectora d'Estudis i Docència, Isabel Garcia; el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo; el professor Ismael Sanz i el catedràtic Vicent Botti, que ha presentat ValgrAI, l’Escola de Postgrau i Xarxa de Centres d’Investigació en Intel·ligència Artificial.

La rectora ha destacat que el resultat plasmat en catàleg «és fruit d’un ampli treball d’identificació de grups i de recopilació d’informació d’interès per a posar-la al servei de la societat d’una manera fàcil i accessible». En el catàleg es pot trobar «una oferta diversa, multidisciplinària, amb trajectòries d’investigació consolidades i grups amb una tasca de recerca referent en l’àmbit internacional».

L’anàlisi feta per l’Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament, a la qual Alcón ha agraït l’exhaustiu treball, «ha permès detectar l’existència d’equipaments singulars, infraestructures i laboratoris amb àmplia potencialitat d’ús i a les capacitats tècniques. Tot amb l’objectiu de propiciar noves oportunitats de col·laboració entre la Universitat i el sector socioeconòmic», ha explicat.

A continuació, la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Nuria Oliver, ha parlat sobre el futur de la IA, la importància d'integrar-la en el territori per a obtenir impacte en els sectors productius i la necessitat d’interconnectar més enllà de l'àmbit regional per tal d'aconseguir un ecosistema que afavorisca l’arribada de talent investigador.

Posteriorment, el vicerector adjunt de Transferència, Innovació i Emprenedoria, David Cabedo, i el professor Ismael Sanz han presentat aquesta eina que identifica, visibilitza i posa a l’abast d’administracions públiques i del sector empresarial el potencial de l’UJI. L'eina incorpora, en aquests moments, 27 grups d’investigació, instituts i laboratoris amb activitats en quatre grans àrees: desenvolupament de la intel·ligència artificial; aplicació en la indústria; desenvolupament d’aplicacions basades en IA per a diferents sectors i anàlisi de l’impacte i usos.

La presentació d’aquest primer mapa de capacitats científiques i tecnològiques és el punt de partida del projecte I+D UJI, una estratègia institucional pensada amb la finalitat de coordinar i aliniar les polítiques d’investigació i transferència de la Universitat per tal d’incrementar la seua eficàcia i eficiència.

Amb aquesta estratègia es vol promoure noves sinergies entre els grups i instituts universitaris i obtenir un major avantatge competitiu a l’hora d’afrontar les noves missions d’investigació i innovació plantejades per la Unió Europa dins del programa marc Horizon Europe.

Per últim, el catedràtic del Departament de Sistemes Informàtics i de Computació de la Universitat Politècnica de València, Vicent Botti, ha presentat ValgrAI, l’Escola de Postgrau i Xarxa  de Centres d’Investigació en Intel·ligència Artificial, impulsada per la Generalitat amb la participació de les universitats valencianes i de la qual és el màxim responsable.

Catàleg

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions