Connecta amb la Ciència torna a la Seu del Camp de Morvedre per apropar la ciència a la ciutadania L’activitat pretén estimular la cultura científica i promoure vocacions científiques per a trencar la bretxa de gènere de les disciplines STEM

08/11/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló reprèn les activitats presencials del programa Connecta amb la Ciència a la Seu del Camp de Morvedre en el Casal Jove del Port de Sagunt. Estudiantat de quart d’ESO de l’IES Jaume I i del Col·legi FEC Maria Inmaculada de Sagunt participen en la primera jornada en diversos tallers de ciència desenvolupats pel personal investigador de la universitat pública de Castelló. Aquestes activitats s’han dut a terme ja durant el mes d’octubre a la Seu dels Ports (Morella i Vilafranca) i la Sede del Interior (Sogorb) i ho faran pròximament a la Seu del Nord (Vinaròs).

L’inici de la programació al Port de Sagunt ha comptat amb la participació de l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l’UJI, Amelia Simó; el regidor d’Educació de Sagunt, José Manuel Tarazona, i el responsable del projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana de l’UJI, Lluís Martínez, que han donat la benvinguda a l’estudiantat i professorat i han destacat el valor d’apropar la ciència a la ciutadania.

La finalitat d’aquest tipus d’activitats és, d'una banda, estimular la cultura científica de tota la població, així com les vocacions científiques de l’alumnat de secundària, especialment per a trencar la bretxa de gènere de les disciplines STEM. I d'altra banda, que el personal científic universitari explique i mostre la seua tasca investigadora fora del seu laboratori en diferents punts del territori, per a il·lustrar com la seua recerca ajuda a diferents reptes socials.

Les activitats de dilluns han començat amb una xarrada d’Emilio Sáez, professor de Comunicació Audiovisual i Publicitat de l’UJI i coordinador del projecte Planeta Debug, que aborda el problema de l’escalfament global a partir dels videojocs, i que compta amb el suport de la Fundació Carasso. La Seu del Camp de Morvedre acull una exposició de cartells dels videojocs sobre el canvi climàtic dissenyats per alumnat del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs amb inspiració científica en el marc del Living Lab Planeta Debug.

En els tallers que s’han desenvolupat després de la xarrada, l’estudiantat ha pogut conèixer com les mostres d’aigua ofereixen una valuosa informació sobre la salut i hàbits de la població, han descobert de manera pràctica algunes de les propietats de la llum, han aprés matemàtiques gràcies a les sèries televisives i les pel·lícules, i també han controlat fàcilment dispositius de l’Internet de les Coses. Aquests i altres tallers, sobre videojocs, la màgia de la química, les energies renovables, els fenòmens ultraràpids dels fluids, o la investigació científica sobre les emocions o les addicions als jocs d’atzar, seran realitzats amb estudiantat de diferents centres del Camp de Morvedre al llarg de la setmana.

El programa Connecta amb la Ciència, en marxa des de l’any 2012, està organitzat pel projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat de Recerca i Transferència i el programa Campus Obert del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de professorat de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i de la Facultat de Ciències de la Salut.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions