ITC-AICE i l'UJI desenvoluparan ceràmiques biocides en el projecte Bioceram

02/11/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE) i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), a través de la seua Unitat Predepartamental de Medicina de la Facultat de Ciències de la Salut, i del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals (ESTCE), treballen per a aconseguir el desenvolupament de superfícies ceràmiques biocides a través del projecte «Bioceram: materials ceràmics biocides».

Bioceram compta amb el finançament de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital a través d'una Línia Nominativa de la GVA i sorgeix per la necessitat de conéixer els mecanismes causants de l'efecte biocida de les superfícies ceràmiques, incloent-hi bacteris, virus i fongs, amb l'objectiu final de desenvolupar ceràmiques biocides. Aquesta necessitat està motivada per la petició dels consumidors finals, tant la ciutadania com les administracions públiques, de disposar de materials ceràmics biocides per a donar resposta tant a la pandèmia actual com a futures amenaces biològiques. En aquest sentit, la gran dificultat que existeix a l'hora de disposar de materials ceràmics biocides és que, en funció de l'entorn químic en el qual es troba l'element biocida, la seua capacitat per a exercir aquest efecte es veurà modificada en major o menor mesura, o fins i tot anul·lada.

L'entorn químic en el qual es trobarà el biocida dependrà de la mena de producte ceràmic, de la presència i tipus d'esmalt i de la temperatura de l'etapa de cocció. Per això, en Bioceram s'estan estudiant els mecanismes d'acció de diferents biocides en els principals productes ceràmics fabricats en la Comunitat Valenciana: rajoles ceràmiques, teules, porcellana de taula i porcellana sanitària, a fi de transferir aquest coneixement a la indústria ceràmica.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions