L’UJI obté 2,3 milions d’euros de l’Agència Estatal d’Investigació per a desenvolupar 24 projectes d'I+D+i

15/10/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El personal investigador de la Universitat Jaume I de Castelló ha obtingut 2,3 milions d’euros de l’Agència Estatal d’Investigació per al desenvolupament de 24 nous projectes d’investigació en el marc de les convocatòries per a 2020 del Pla Estatal d’Investigació Científica, Tècnica i d’Innovació 2017-2020, corresponent als programes estatals de generació de coneixement i enfortiment científic i tecnològic del Sistema d’R+D+i i d’R+D+i orientada a reptes socials.

Els projectes elegits de l’UJI abasten els camps de la digitalització i l’IA (robòtica submarina, fabricació avançada, e-health, sector turístic); sostenibilitat (energies renovables, eficiència energètica, agricultura, nous materials) i cohesió social i territorial (innovació educativa, psicologia, comunicació). Aquests recursos serviran per a abordar projectes d’investigació científica i tècnica d’alta qualitat, novetat i rellevància que contribueixen al progrés del coneixement, així com a la resolució de problemes de la societat i al creixement de l’economia.

Les actuacions subvencionades seran executades, en les modalitats de projecte individual o coordinat, per equips de recerca dirigits per per una o dues persones investigadores principals i la durada de les ajudes serà de tres o quatre anys. El pressupost es destinarà a despeses de personal, equipament i material fungible, despeses de viatges, publicacions científiques, patents i altres despeses directament relacionades amb el projecte.

Addicionalment, està prevista la contractació de quatre persones dins del Programa de Formació de Personal Investigador (FPI) del Ministeri que gaudiran d'un contracte predoctoral amb una durada de 4 anys, amb una dotació aproximada de 90.600 euros per cadascun dels contractes (360.000 euros en total). Aquestes persones desenvoluparan la seua formació predoctoral en el context d’un dels projectes concedits a l’UJI.

Els projectes d’investigació estan distribuïts en dotze àrees temàtiques. En l’àmbit de les ciències i tecnologies de materials es desplegaran cinc projectes, dos dels quals per a l’Institut de Materials Avançats; tres en els camps de producció industrial, enginyeria civil i enginyeries per la societat, tecnologies de la informació i de les comunicacions, psicologia i economia; dos en ciències de l’educació; i un en cadascuna de les següents especialitats: ciències agràries i agroalimentàries, ciències matemàtiques, ciències socials, energia i transport, i ment, llenguatge i pensament.

Les convocatòries de generació de coneixement i reptes d’investigació representen el conjunt d'ajudes més important per al foment de la recerca científica i tècnica a l’Estat i la selecció dels projectes s'ha realitzat mitjançant un procés rigorós d'avaluació externa, extremadament competitiu, en què cada projecte ha sigut avaluat per un mínim de quatre experts i al qual després la comissió d’avaluació ha aplicat criteris de màxima eficiència en l’assignació de recursos i un informe motivat per cadascun. En el conjunt de l’Estat, a les convocatòries de 2020 es van presentar 6.864 propostes, de les quals han estat finançades 3.198 amb més de 400 milions d’euros.

En el cas de la universitat pública de Castelló, la taxa d’èxit (nombre de projectes aprovats del total presentat) se situa en quasi el 43% i el finançament mitjà per projecte és d’uns 100.000 euros. Amb la convocatòria de 2020, la Universitat Jaume I arriba als 19,5 milions d’euros de finançament per a I+D+i des de la posada en marxa de l’Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació 2013-2020.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions