Un estudi de Vithas i l'UJI indica que l'entrenament de força podria protegir de les rampes en la marató

25/09/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Les rampes musculars associades a l'exercici es defineixen com una contracció dolorosa i involuntària del múscul esquelètic durant o immediatament després de l'activitat esportiva. Estudis previs establien una associació de les rampes amb l'abundant sudoració i amb els canvis en les concentracions d'electròlits en sang. No obstant això, una investigació liderada per Ignacio Martínez, doctor en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport i membre de l'equip de la Unitat de Salut Esportiva de Vithas València 9 d'Octubre, ha posat de manifest com els corredors que van patir rampes durant o immediatament després de la marató no van mostrar diferències en el grau de deshidratació, ni en la concentració de sodi en sang en finalitzar la carrera.

L'estudi, publicat en la reconeguda revista The Journal of Strength & Conditioning Research, presenta com a principal troballa que aquells corredors que van patir rampes van evidenciar una concentració en sang de marcadors de mal muscular significativament i substancialment major, tant en finalitzar la carrera com durant les 24 hores posteriors a aquesta. Els resultats presentats en el treball de recerca corroboren les dades obtingudes en un estudi previ realitzat per investigadors americans en el qual es van obtenir conclusions similars en una prova d'ultratrail. «Les dades obtingudes recolzen la vinculació de les rampes amb el mal muscular que el corredor pateix en la carrera, i no amb la deshidratació o el grau de depleció electrolítica com es creia fins ara», afirma el Dr. Ignacio Martínez.

La investigació, encapçalada pel Dr. Martínez, es converteix així en el primer estudi que verifica la hipòtesi de la investigació americana en corredors de marató.  Afig, així mateix, un aspecte rellevant respecte a la relació entre l'entrenament realitzat per a la carrera i el risc de patir rampes durant aquesta. «Quan comparem les dades d'entrenament dels corredors que havien patit rampes i els que no durant els tres mesos previs a la carrera, no van aparèixer diferències significatives en el quilometratge, ni el nombre d'hores o sessions setmanals d'entrenament; en canvi, el percentatge de corredors que havien realitzat entrenament de força va ser de quasi el doble entre els qui no havien patit rampes; per tant, suggereix que l'entrenament de força podria protegir enfront de les rampes», assegura el Dr. Martínez.

«Aquest estudi permet avançar de manera significativa en el coneixement que fins ara existia en relació amb els factors vinculats a l'entrenament dels esportistes, així com els resultats d'aquests en proves d'elevada exigència física com és la marató. Projectes com aquest ens permeten reforçar l'aposta de Fundació Vithas per una investigació translacional d'excel·lència», afirma el Dr. Ángel Ayuso, director científic corporatiu de Vithas i director gerent de Fundació Vithas.

Els resultats obtinguts formen part de l'estudi dut a terme en la Marató de València de 2016, gràcies al mecenatge de la Fundació Vithas i la Fundació Trinidad Alfonso, i que ha comptat amb la participació d'investigadors de la Universitat Jaume I de Castelló i la Unitat de Salut Esportiva de Vithas València 9 d'Octubre.

Sobre la Fundació Vithas

La Fundació Vithas aposta de forma destacada per la investigació a través d'una Unitat Centralitzada d'Investigació, encarregada de promoure el vincle i l'adhesió amb les inquietuds investigadores dels nostres especialistes, establint-se, d'una banda, com a referència per a la realització de qualsevol Projecte d'Investigació en Hospitals Vithas i, per una altra, com a òrgan de suport, assessorament i gestió sobre aquesta mena de projectes.

La necessitat d'oferir respostes a determinades qüestions que sorgeixen dins de l'àmbit mèdic i científic, i d'acostar el coneixement en certes matèries tant a professionals sanitaris com a pacients o familiars de pacients i la població en general, constitueix una altra de les màximes de la nostra Fundació, i és per això que impulsa la celebració de nombroses jornades científiques i sessions informatives amb continguts tant especialitzats com divulgatius.

La Fundació Vithas  forma part de l'Associació Espanyola de Fundacions.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions