L'UJI destaca en recerca i implicació amb l'entorn en l'U-Multirank

15/06/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La sisena edició de l'U-Multirank confirma els bons resultats en l'àmbit de la recerca i implicació amb l'entorn de la Universitat Jaume I de Castelló, en aspectes com l'alt percentatge de publicacions de recerca que s'esmenten en la llista de referències de les patents internacionals o la proporció d'ingressos de recerca externs obtinguts de l'àmbit de la seua influència. També és destacable que el percentatge entre el personal acadèmic i investigador estigui prop de l'equilibri, el 45% és femení i el 55% masculí. Per àmbits de coneixement, l'UJI sobreix en l'àrea d'Enginyeria Química, en la qual se situa entre les tres primeres opcions recomanades per a cursar aquests estudis a nivell mundial.

En les àrees de recerca i transferència de coneixement la universitat pública de Castelló despunta pel nombre mitjà de vegades que les seues publicacions són citades en altres recerques i la proporció de publicacions que se situen entre el 10% de les més citades del món; el percentatge de publicacions acadèmiques en revistes d'accés obert, el nombre de places postdoctorals, el percentatge de publicacions de recerca que es van esmentar en patents internacionals, situant-se en el lloc dissetè entre els centres espanyols, o els ingressos obtinguts en convocatòries de recerca i fonts privades.

El compromís regional és una altra de les àrees destacades de l'UJI per l'alt percentatge de titulats en grau i màster que s'han incorporat per primera vegada al mercat laboral i han realitzat les pràctiques en empreses i institucions del seu entorn; així com el nombre de socis estratègics i ingressos de recerca regionals aconseguits. En l'àmbit de la internacionalització, l'UJI sobreix respecte a l'estudiantat que participa en programes internacionals d'intercanvi (tant d'entrada com de sortida) i en el nombre de publicacions que s'han realitzat amb personal investigador d'altres països. En l'apartat d'ensenyament i aprenentatge, la Universitat Jaume I de Castelló es distingeix especialment en l'apartat de graduació de l'alumnat de màsters que s'ha titulat dins del període establert en la normativa.

Disciplines
En els estudis vinculats a l'àmbit empresarial, la Jaume I destaca pel nombre absolut de publicacions científiques, el percentatge de publicacions en accés obert, la ràtio d'estudiantat-professorat, els ingressos de recerca i transferència de coneixement de fonts privades i la internacionalització dels programes de màster.

Quant a l'enginyeria química, l'UJI està entre les tres primeres universitats del món per a cursar aquests estudis, la segona d'Europa i la primera d'Espanya. Els aspectes en els quals més sobreix són, des del punt de vista acadèmic, la taxa de graduació en els estudis de grau dins dels anys estipulats, el percentatge de professorat que té un doctorat, o la internacionalització dels estudis de grau. En recerca, destaca pel nombre mitjà de vegades que les seues publicacions són citades, la proporció de publicacions que se situen entre el 10% de les més citades del món, els ingressos externs per a recerca, el percentatge de publicacions científiques que se citen en la llista de referències d'alguna patent internacional, i el nombre de publicacions al costat d'especialistes d'altres països.

En química, l'UJI se situa entre les tres primeres universitats espanyoles que recomana el rànquing. Els aspectes més destacats són la taxa de graduació en grau i màster dins del temps establert, els ingressos externs de recerca i la proporció d'aquests que prové d'altres països, els articles científics al costat d'especialistes d'altres països, el percentatge de publicacions de recerca que se citen en la llista de referències d'alguna patent internacional, el percentatge de títols de doctorat aconseguits per alumnat internacional, i el nombre de títols de doctorat en relació amb el número de professorat.

L'àmbit de la informàtica es posiciona en segon lloc de les unviersitats espanyoles si se tria el criteri d'ensenyament i aprentatge. Aquest àrea de coneixement sobreix per la taxa de graduació dins del temps estipulat en els estudis de grau i màster, el percentatge de professorat que té estudis de doctorat, i els ingressos per a recerca. Així mateix, destaca en la ràtio estudiantat-professorat, el nombre de publicacions científiques, el nombre de títols de doctorat en relació amb el número de professorat, el nombre d'articles de recerca en el qual figura un especialista d'un altre país, i el percentatge de títols de doctorat aconseguits per alumnat internacional.

Els estudis de l'àmbit econòmic se situen com a primera opció d'Espanya si se tria el criteri d'ensenyament i aprenentatge. Aquest àmbit destaca pels seus articles de recerca amb professorat d'altres països, les publicacions científiques d'accés obert, la taxa de graduació en els estudis de grau dins dels anys estipulats, i el nombre mitjà de vegades que les seues publicacions són citades en altres recerques. També sobresurt el nombre absolut de publicacions científiques, la proporció de publicacions que se situen entre el 10% de les més citades del món, el nombre de títols de doctorat en relació amb el número de professorat, la ràtio estudiantat-professorat, el percentatge de títols de doctorat aconseguits per alumnat internacional, i l'equitat de gènere per a accedir al doctorat.

Els aspectes més destacats en l'àmbit de la història són els recursos externs per a recerca, percentatge de títols de doctorat aconseguits per alumnat internacional, i el número d'estudiantat que realitza les pràctiques en companyies o institucions públiques o privades de la regió.

Respecte als estudis d'enginyeria mecànica, el rànquing recomana a l'UJI en segona posició de les universitats espanyoles. Aquest àmbit despunta en la taxa de graduació en els estudis de grau i màster en el temps estipulat, el percentatge de professorat amb doctorat, el nombre de títols de doctorat en relació amb el número de professorat, la internacionalització dels estudis de màster, el nombre mitjà de vegades que les seves publicacions són citades en altres recerques i la proporció de publicacions que se situen entre el 10% de les més citades del món, així com en la proporció d'ingressos externs de recerca que prové d'altres països i el percentatge d'ingressos externs per a recerca d'entitats privades.

En enginyeria industrial, l'UJI també se situa entre les tres primeres d'Espanya. En aquest àmbit sobreix per la taxa de graduació en grau i màster dins dels anys estipulats, el professorat que té estudis de doctorat, el nombre de títols de doctorat en relació amb el número de professorat, i la proporció d'ingressos de recerca externa que prové d'altres països. Així mateix, destaca pel percentatge d'ingressos externs de recerca, la internacionalització dels estudis de grau, la ràtio estudiantat-professorat, i l'equitat de gènere a l'hora d'accedir al doctorat.

Quant a enginyeria elèctrica, cal destacar el percentatge de professorat amb doctorat, el nombre de títols de doctorat en relació amb el número professorat, la ràtio estudiantat-professorat, la taxa de graduació en grau dins del temps estipulat, els ingressos per a recerca de fonts privades i els articles juntament amb especialistes d'altres països.

Els apartats destacats en psicologia són els ingressos externs per a recerca, el nombre absolut de publicacions científiques, la proporció d'ingressos de recerca externa que prové d'altres països, la ràtio estudiantat-professorat, i la satisfacció de l'alumnat amb les sales d'estudi i conferències, els serveis de la biblioteca i la inclusió de pràctiques laborals en els estudis.

Finalment, la sociologia destaca pel percentatge de títols de doctorat aconseguits per alumnat internacional i l'àrea de treball social es distingeix pel nombre de títols de doctorat en relació amb el número de professorat, el nombre de doctors i doctores entre el professorat, la satisfacció de l'alumnat pels serveis de biblioteca, sales d'estudi i conferències, i la ràtio estudiantat-professorat.

Des de la seua primera publicació en 2014, U-Multirank ha duplicat el nombre d'institucions d'educació superior de 850 a 1.800 i ha augmentat la cobertura dels països de 74 a 92, incloent més de 5.300 facultats i més de 11.800 programes d'estudi en 28 àrees temàtiques. Les dades incloses en U-Multirank provenen de diverses fonts, que proporcionen als usuaris un conjunt complet d'informació: dades subministrades per les institucions; extrets de bases de dades bibliomètriques i de patents internacionals; bases de dades nacionals, i enquestes de més de 100.000 estudiants en les universitats participants. S'estructuren en sis àrees i 35 indicadors.

U-Multirank és una iniciativa de la Comissió Europea i és finançat per la Fundació Bertelsmann, el Programa Erasmus+ de l'EU i el Grup Santander. Està desenvolupat i implementat per un consorci independent dirigit pel Centre per a l'Educació Superior (CHE) a Alemanya, el Centre d'Estudis Polítics d'Educació Superior (CHEPS) en la Universitat de Twente i el Centre d'Estudis Científics i Tecnològics (CWTS) de la Universitat de Leiden, tots dos en Països Baixos, així com la Fundació Coneixement i Desenvolupament (FCYD) a Espanya.

U-Multirank: http://www.umultirank.org/

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions