La Jaume I forma professorat de primària i secundària en videojocs i canvi climàtic El Living Lab Planeta Debug i el Cefire Artisticoexpressiu de la Conselleria d’Educació col·laboren per a oferir el primer curs en línia de disseny de jocs sobre medi ambient

12/05/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Living Lab Planeta Debug de la Universitat Jaume I (UJI), el qual disposa amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso, ha organitzat el primer curs en línia de disseny de videojocs i canvi climàtic dirigit a professorat d’Educació Primària i Secundària amb la col·laboració del Cefire Artisticoexpressiu de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Aquesta proposta d’innovació educativa s’havia preparat en format presencial, tanmateix, l’actual situació de confinament provocada per la COVID-19 ha obligat a adaptar-la a la modalitat virtual.

El taller, el qual començarà el pròxim 21 de maig, farà una introducció al disseny de videojocs, orientat als desafiaments ambientals, oferirà coneixements sobre el motor de creació Gamesonomy alhora que aportarà metodologia per a la integració curricular transversal en la creació de videojocs sobre canvi climàtic. Les sessions seran impartides pel professor del departament de Ciències de la Comunicació i investigador principal de Planeta Debug, Emilio Sáez, el catedràtic del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics Miguel Chover -ambdós imparteixen classes al Grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs de l’UJI, a més a més de membres de l'equip del Cefire Artisticoexpressiu.

Aquest curs forma part de la línia de treball Planeta Debug Formació d’aquest Living Lab de l’UJI, a través de la qual «es pretén promoure la utilització dels videojocs com una potent eina per a involucrar els públics infantils i joves en matèries climàtiques, mitjançant el joc, alhora que transmetre coneixements sobre la sostenibilitat en general», argumenta Emilio Sáez. L’objectiu d’aquesta iniciativa és promoure la innovació educativa i que el professorat faça servir els videojocs a les aules per abordar transversalment els reptes de la crisi climàtica. «Gamesonomy resultarà molt útil perquè és l’editor de videojocs més senzill que existeix, a més, els jocs s’editen amb html 5 i es deixen al núvol, amb la qual cosa es poden jugar des de qualsevol dispositiu: smartphone, ordinador o tableta», afirma Chover, dissenyador i desenvolupador del software d’aquest motor.

ÚS DE LES TIC AL MÓN DIGITAL

La directora general d’Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, Margarida Castellano, -qui hauria inaugurat aquest curs al campus de la universitat pública de Castelló de la Plana- assevera que des del departament autonòmic «som conscients de la necessitat d'apropar-nos a l'alumnat mitjançant les eines i els llenguatges que elles i ells coneixen. De fet, acompanyem i subvencionem els centres que presenten Projectes d'Investigació i Innovació Educativa per tal de mostrar usos diferents de les TIC i el món digital, més enllà del lleure». De fet, «molts jocs d'ordinador, de videoconsola o de tauleta, permeten diferents maneres de cooperar, de raonar, de comunicar ciència, de superar reptes, d'orientar-se en l'espai, d'interessar-se per temes d'actualitat, com ara el canvi climàtic o de desenvolupar rols i d'adaptar-se a contextos», afegeix Castellano.

INTEGRACIÓ TRANSVERSAL DE DISCIPLINES

Per la seua banda, el director del Cefire Artisticoexpressiu, Ximo Montañés, qui ha participat en la coordinació del curs sobre videojocs i canvi climàtic, argumenta que aquest taller «té moltes possibilitats per a integrar d’una forma transversal aspectes tecnològics, artisticoexpressius, lingüístics, etc. La creació de videojocs pot facilitar al professorat una eina més per treballar amb l'alumnat, aspectes curriculars d’una manera atractiva. Per això, és una oportunitat que ara tot just encetem a mode de pilotatge, però amb la voluntat que tinga un llarg recorregut». Montañés recorda que una de les línies de treball específiques des de la creació al 2017 del Cefire Artisticoexpressiu ha estat col·laborar amb institucions acadèmiques i culturals per tal de sumar esforços en la formació del professorat com a pas necessari per a la innovació i millora de la qualitat educativa a les aules d’Infantil, Primària i Secundària.

COCREACIÓ DE CONTINGUTS

El professor de l’UJI Emilio Sáez subratlla que la filosofia del Living Lab Planeta Debug «va més enllà de jugar a videojocs o despertar consciències ecològiques, sinó que la metodologia promou la cocreació, és a dir, que l’alumnat i el professorat creen els jocs conjuntament i alhora que es mostren les claus dels disseny dels reptes o les dinàmiques, s’aborden claus vinculades amb els impactes de l’escalfament global».

Planeta Debug, en opinió de la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, «constata la importància d'oferir material de qualitat a l'alumnat, per tal de desenvolupar el seu esperit crític envers la societat i el medi ambient, en aquest cas». Per aquest motiu, «resulta tan important l'acompanyament al professorat i, amb aquest curs de videojocs amb la col·laboració de l’UJI, allò que intentem és mostrar al professorat altres llenguatges, altres ferramentes i altres usos dels videojocs que, pensem, tenen un potencial indiscutible en aquest món digital en què ens movem», conclou Margarida Castellano.

APOSTA PER LA GAMIFICACIÓ

El Living Lab Planeta Debug. Videojocs, coneixement, serendipitat i cocreació en el puzle del canvi climàtic ha estat dissenyat per professorat de les àrees de Videojocs i Comunicació Audiovisual de l’UJI amb l'objectiu d'abordar el desafiament de l’escalfament global i la sostenibilitat mitjançant els videojocs i la gamificació. Aquesta iniciativa –engegada el passat setembre gràcies al cofinançament de la Fundació Daniel i Nina Carasso mitjançant el seu programa d'Art Ciutadà- integra diverses accions científiques, artístiques i socials per a afavorir canvis socials i també crear consciència ciutadana davant els actuals reptes ambientals de magnitud local i mundial.

SOBRE LA FUNDACIÓ DANIEL I NINA CARASSO

Creada en 2010, en honor a Daniel Carasso, fundador de Danone, i la seua esposa Nina, la Fundació Daniel i Nina Carasso desenvolupa la seua activitat a França i Espanya. El seu treball consisteix en acollir, donar suport, acompanyar i connectar a les persones que s'atreveixen a mirar i a construir el món de forma diferent en les seues dues línies de treball: l'Alimentació Sostenible i l'Art Ciutadà. La Fundació Daniel i Nina Carasso és una fundació Grant Maker (exclusivament finançadora d'iniciatives d'interès general), de patrimoni familiar, afiliada a la Fondation de France. És independent de qualsevol societat mercantil.

Vídeo Planeta Debug Formació

Més informació Living Lab Planeta Debug

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions