L’UJI avança en la transcripció de 60 anys d’actes parlamentàries del Regne de València L’estudi dirigit pel medievalista Vicent Baydal mostra la rellevància del diàleg polític entre els territoris de la Corona d’Aragó atesa l’existència d’una tipologia documental pròpia: els processos de Corts

05/05/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup de recerca d’Història i Dret Forals Valencians (Forval) de la Universitat Jaume I (UJI) avança en la transcripció de 60 anys d’actes parlamentàries d’època medieval del Regne de València. L’estudi, dirigit pel professor del Departament de Dret Privat Vicent Baydal, mostra la rellevància del diàleg polític entre els diversos territoris de la Corona d’Aragó i una de les proves més evidents n’és «l’existència d’una tipologia documental pròpia coneguda com els processos de Corts», assevera l’investigador. A Aragó, Catalunya, Sicília, Sardenya i Nàpols ja s’han publicat aquestes actes, tanmateix, els documents valencians encara no havien estat abordats de forma sistemàtica.

Els processos de Corts eren les actes dels assumptes que es tractaven en les assemblees parlamentàries de la Corona d’Aragó, com ara peticions del rei o de la comunitat política, el desenvolupament de les reunions, comissions de negociació, subsidis al rei o impostos establerts, lleis aprovades, etc. «En cap altre lloc d'Europa tenen una tipologia documental semblant, a excepció d'Anglaterra, bressol del parlamentarisme modern, on compten amb els Rolls of the Parliament, els quals han estat recentment transcrits i publicats per a l'època medieval», apunta Baydal.

Aquesta investigació es desenvolupa en el marc de la subvenció d'excel·lència científica júnior de la Generalitat Valenciana aconseguida pel professor Vicent Baydal en 2019. El coordinador del grup Forval va obtindre una de les vuit ajudes atorgades dins del programa per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació per la Generalitat Valenciana a universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana i les quals havien de comptar amb l’aval d’una persona guanyadora d’un premi Jaume I. El projecte va permetre la incorporació de tres tècnics de suport a la recerca, experts en transcripció paleogràfica medieval i moderna: Noelia Rangel (Xirivella, 1982), llicenciada en Història Medieval per la Universitat de València; Abel Soler (Albaida, 1972), doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València; i Cristian Palomo (Barcelona, 1989), doctor en Història Moderna per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Durant aquest any 2020 els investigadors del grup Forval tenen previst finalitzar la transcripció de les actes de les Corts i els Parlaments que van tindre lloc entre 1329 i 1389 i algunes de principis del segle XV. Aquestes formen part de les Acta Curiarum Regni Valentiae, les actes parlamentàries forals del Regne de València. El treball es realitza a l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Barcelona (Cristian Palomo) i a l'Arxiu del Regne de València i a l'Arxiu Municipal de València (Noelia Rangel i Abel Soler) i poc abans del confinament obligat per la COVID-19 tot l’equip va celebrar una reunió de coordinació al campus de l’UJI.

INVESTIGACIÓ EN QUATRE ARXIUS HISTÒRICS

En concret, els quatre membres de l'equip de treball d’aquesta investigació estan transcrivint les actes de les assemblees parlamentàries que es van celebrar al Regne de València durant els seus primers dos segles d'existència, entre 1238 i mitjan del segle XV, en una tasca coordinada amb un comitè científic per a la publicació de les Acta Curiarum Regni Valentiae, integrat per professorat de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat de València i la Universitat d'Alacant, i el qual disposa d’un conveni de col·laboració amb les actuals Corts Valencianes. El professor Vicent Baydal explica: «Fins a 2021 estarem transcrivint aqueixa documentació, conservada a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la Reial Acadèmia de la Història, l'Arxiu del Regne de València i l'Arxiu Municipal de València, i, posteriorment, es procedirà a la seua publicació, tant en paper com en línia, per tal que estiga a disposició de la comunitat investigadora i de la ciutadania en general».

Vicent Baydal Sala (València, 1979) és professor al Departament de Dret Privat de l’UJI, coordinador del grup d’investigació Història i Dret Forals Valencians (Forval) –al qual pertanyen els professors Vicent García Edo, Carles Rabassa, Joaquim Aparici i Ferran Esquilache– i membre de la Comissió Internacional per a la Història de les Institucions Representatives i Parlamentàries. És llicenciat en Història per la Universitat de València i doctor en Història Medieval per la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, amb una tesi titulada Els fonaments del pactisme valencià. Sistemes fiscals, relacions de poder i identitats col·lectives al Regne de València (c. 1250 – c. 1365). Va completar la seua formació postdoctoral amb una beca Marie Curie-Beatriu de Pinós de dos anys a la Universitat d’Oxford per tal d’investigar comparativament els orígens del parlamentarisme en diversos territoris europeus.

Les principals línies d’investigació de Vicent Baydal aborden el procés de formació i desenvolupament de la fiscalitat pública al Regne de València entre els segles XIII i XV i les relacions polítiques articulades en aquell mateix període en el conjunt de la Corona d’Aragó. És també especialista en l’estudi de l’evolució històrica de les identitats col·lectives des de l’edat mitjana fins a l’actualitat i a hores d’ara treballa en l’anàlisi de les sessions parlamentàries valencianes del segle XIV. Vompagina la seua tasca acadèmica i universitària amb la divulgació de la història valenciana mitjançant llibres, articles i escrits en les xarxes socials adreçats al públic en general.

Web del grup d’investigació Forval

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions