El personal investigador castellonenc ha presentat 23 projectes en convocatòries competitives en l’àmbit regional i nacional.
Vint investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I de les àrees de Ciències Exactes i Naturals, Medicina i Salud, Ciències Socials i Humanitats i Tecnologia i Informàtica han presentat vint-i-tres propostes d’investigació sobre aspectes relacionats amb la COVID-19 en diferents convocatòries competitives en l’àmbit autonòmic i nacional com les de l’Agència Valenciana de la Innovació, la iniciativa Fisabio, UPV, UJI i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, La Caixa Impuls o els fons destinats per l’Institut de Salut Carlos III amb el propòsit de contribuir amb el seu treball a la recerca de solucions per a fer front a la pandèmia del coronavirus.
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat el «paper clau de la ciència i la investigació per a millorar la resposta de salut pública i desenvolupar noves eines preventives, diagnòstiques i terapèutiques» davant la pandèmia provocada per la COVID-19. En aquest sentit, Alcón ha agraït l’esforç del personal docent i investigador així com dels grups d’investigació de la Universitat Jaume I que «treballen en cercar solucions innovadores per mitigar els efectes d’aquesta pandèmia».
«Aquesta resposta és el millor exemple de què pot fer l’UJI per la societat i de la necessitat d’intensificar la transferència del coneixement que es genera al nostre campus», ha defensat la rectora de la Universitat Jaume I, que una vegada més ha reconegut l’esforç col•lectiu de la comunitat universitària per a fer front a la pandèmia.
Les vuit propostes presentades en l’àrea de les Ciències Exactes i Naturals estan relacionades amb propietats inhibidores de determinades substàncies, distintes eines de diagnòstic i l’estudi d’accions encaminades a mitigar l’impacte del virus, la reducció de patògens o la detecció d'antígens. En l’àrea de Medicina i Salut les quatre propostes presentades abasten qüestions com la modulació dels centres de tronc encefàlic implicats en la respiració; la prevenció i intervenció psicològica en els professionals de la salut; les conseqüències psicològiques del confinament o l’estudi de les aigües residuals en la detecció del virus.
Pel que fa a l’àrea de Ciències Socials i Humanitats, les tres propostes presentades plantegen estudiar els discursos de la pandèmia en els mitjans de comunicació i xarxes socials; l’evolució de l’estat d’ànim durant el confinament i una anàlisi predictiu de les creences irracionals i percepció d’amenaça per l’ús de dispositius mòbil per al rastrejament de la COVID-19. Per últim, en l’àrea de Tecnologia i Informàtica les vuit propostes formulen diferents alternatives per a nous materials amb efecte barrera per al virus en superfícies i màscares; l’ús de la intel·ligència artificial en el tractament d’imatges per al diagnòstic; i la geolocalització per l’anàlisi de l’impacte de la mobilitat i les mesures de contenció en el contagi de virus.
A més d’oferir la seua infraestructura i el seu material a les autoritats sanitàries, el personal investigador de la universitat pública de Castelló ha continuat amb els seus projectes i ha obert noves vies d’estudi per a conèixer més dades sobre la malaltia, com aturar-la o facilitar la tasca del personal sanitari amb les eines necessàries. El personal científic també ofereix, des de distints camps de coneixement, propostes per a explicar i suportar aquesta situació de crisi, aportant, amb la seua visió especialitzada, les dades i recomanacions dels últims estudis científics. Més informació: https://www.uji.es/com/investigacio/docs/estudis-articles-covid-19/
L'empresa I-care, instal·lada a Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, i especialista en el sector del manteniment industrial predictiu, ha desenvolupat càmeres tèrmiques que permeten la detecció de la temperatura corporal en els centres de treball.
Reconnecta audiències amb mitjans tradicionals
L’estudi elaborat pel catedràtic Andreu Casero destaca el protagonisme de la televisió durant la crisi per coronavirus i mostra noves dinàmiques de consum informatiu rellevants per al sistema mediàtic i la seua incidència democràtica
Solucions innovadores d'Espaitec
Diverses empreses pertanyents a Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de l'UJI, han aportat el seu granet de sorra per a col·laborar davant aquesta emergència sanitària.
ITC: Idees enfront de la COVID-19
S'ha sumat a un grup de treball alemany per a crear una xarxa en la qual posar en contacte metges amb dissenyadors i, al seu torn, amb persones o entitats amb capacitat d'imprimir material en 3D.
Estudi sobre l'estat d'ànim durant la crisi de la COVID-19
El principal objectiu de l'estudi és avaluar l'evolució de l'estat d'ànim de la població espanyola durant la crisi del coronavirus amb la finalitat d'analitzar les estratègies més efectives per a l'adaptació i els factors agreujants.
Filtres antivirals biodegradables
La unitat associada del CSIC en Tecnologia de Polímers castellonenca estudiarà els nivells de biodegradació dels materials desenvolupats.
Noves molècules antivirals contra la COVID-19
L'objectiu del projecte és disposar d'inhibidors de cisteïna proteases específics per a les proteases de la SARS-CoV-2 que servisquen com a teràpia innovadora contra la COVID-19.
El sistema universitari valencià ha demostrat la seua total solidaritat i compromís amb els problemes socials, i ser una font d'enorme potencial per a trobar solucions i contribuir de forma molt rellevant a la solució dels problemes.
Post-COVID-19 per a la ceràmica
S'hi analitza com diversos factors poden afectar el sector ceràmic, però també com poden ajudar-lo a beneficiar-se'n i eixir enfortit.
L’article publicat en un monogràfic de l’Internacional Journal of Social Psychology explica alguns dels recursos per a sobreviure en l’àmbit organitzacional.
El projecte «Ciències de dades contra la COVID-19» del qual formen part Geotec, Anàlisi de Formes 2D i 3D, Aprenentatge Estadístic en Intel·ligència Artificial, Estereologia i GIANT ha obtingut finançament del fons Supera COVID-19 de Banco Santander.
Millora de la capacitat d'innovació
Investigadors de la Càtedra de Transformació del Model Econòmic de la Universitat Jaume I han publicat un estudi sobre els efectes de la COVID-19 en la relocalització industrial en l'economia valenciana.