L’spin-off Nanox Tecnologia llança una màscara respiratòria reutilitzable amb propietats bactericides i antivirals que ofereix major protecció enfront del coronavirus

23/04/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Nanox Tecnologia, empresa derivada del Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals (CDMF) del Brasil, acaba de llançar, en col·laboració amb l'empresa ELKA i IEC Partners, una màscara respiratòria amb propietats bactericides, antifúngiques i antivirals, resultat de l'addició de nanopartícules de plata i sílice als polímers dels quals està feta i el desenvolupament de la qual l’havia realitzat un equip internacional de recerca integrat per personal del CDMF del Brasil i de la Universitat Jaume I de Castelló.

Encara que no hi ha evidència confirmada de l'acció de les partícules contra el virus SARS-CoV-2 (s'estan realitzant proves antivirals per a confirmar-ho), les propietats de la màscara reutilitzable poden prevenir la infecció creuada amb altres patògens, com ara bacteris i fongs oportunistes, responsables de l'empitjorament per COVID-19 i, també, actuar contra altres tipus de virus, augmentant la seguretat dels seus usuaris i oferint una major protecció contra el coronavirus.

El producte, denominat OTO, és una alternativa a les màscares N-95 indicades per a ús de professionals de la salut en entorns hospitalaris i té l'avantatge de poder reutilitzar-se després de desinfectar-se amb aigua i sabó (està fet amb un polímer llis i flexible, similar a una goma, modelable al contorn de la cara), amb nanopartícules de sílice i plata incorporades en la superfície del material. Per a protegir el tracte respiratori, l’equip de protecció personal té dos filtres d’un sol ús del tipus PFF2, similars al tipus N95 utilitzat en les màscares dels professionals de la salut.

Els filtres s’insereixen en respiradors a ambdós costats de la màscara i es protegeixen amb tapes que eviten el contacte físic i la contaminació per contacte directe amb les mans. La quantitat de material necessari per a produir els filtres és menor que la usada en la producció de màscares convencionals, explica Gustavo Simões, director de Nanox en FAPESP, qui afegeix que les «nanopartícules de plata i sílice augmenten el nivell de protecció en evitar la presència de fongs i bacteris en la màscara». La producció a escala podria iniciar-se el mes de maig amb unes dues-centes mil unitats mensuals i ampliar-se fins a un milió d'unitats, depenent de la demanda.

A més de la màscara, Nanox Tecnologia també aplicarà nanopartícules en pel·lícules plàstiques per a recobrir superfícies i equips hospitalaris, així com per a ús domèstic constant. L'investigador Gustavo Simões aposta per la capacitat oxidativa d'aquestes nanopartícules per a destruir la capa lipídica del nou coronavirus i evitar l’adhesió i proliferació del nou coronavirus en la superfície dels materials. Per la seua part, el director del CDMF, el professor Elson Longo, explica que la capacitat antiviral dels materials que s'estan provant, i els resultats de la iniciativa han indicat una alta eficiència contra el nou virus i que la seua aplicació es podria estendre a altres productes d'altres companyies interessades.

Personal investigador del CDMF en col·laboració amb un equip de la Universitat Jaume I de Castelló, coordinat pel catedràtic Juan Andrés Bort del Departament de Química Física i Analítica de l'UJI, van començar una sèrie de proves per a avaluar un possible ús de les nanopartícules de plata en la lluita contra el nou coronavirus, ja que existien evidències en la literatura científica de la seua possible eficàcia contra altres tipus de virus, predecessors del COVID-19.

El CDMF és un dels Centres de Recerca, Innovació i Difusió (CEPID) secundat pel programa PIPE de la Fundació de Suport a la Recerca de l'Estat de São Paulo (FAPESP), i també rep la inversió del Consell Nacional per al Desenvolupament Científic i Tecnològic (CNPq) de l'Institut Nacional de Ciència i Tecnologia de Materials en Nanotecnologia (INCTMN).

Més informació: https://www.otomask.com.br/

Informació elaborada pel Centre de Desenvolupament de Materials Funcionals del Brasil

Foto: Elson Longo (CDMF) i Juan Andrés Bort (UJI)

Referències:

Ag Nanoparticles/α-Ag2WO4 Composite Formed by Electron Beam and Femtosecond Irradiation as Potent Antifungal and Antitumor Agents. Scientific Reports. 2019. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-019-46159-y

Tailoring the Bactericidal Activity of Ag Nanoparticles/α-Ag2WO4 Composite Induced by Electron Beam and Femtosecond Laser Irradiation: Integration of Experiment and Computational Modeling. Applied Bio Materials. 2019. DOI: https://doi.org/10.1021/acsabm.8b00673

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions