El grup d’investigació GEOTEC de l’UJI participa en un estudi per a la utilització d’intel·ligència artificial contra la COVID-19

17/07/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El grup d’investigació GEOTEC (http://geotec.uji.es) de la Universitat Jaume I de Castelló, coordinat pel catedràtic Joaquín Huerta, participa en un estudi dirigit per la comissionada de la Generalitat Valenciana Nuria Oliver per a la utilització d’intel·ligència artificial contra la COVID-19. L’objectiu d’aquest projecte és analitzar i anticipar-se a les mesures que s’estan instaurant per a frenar la pandèmia del coronavirus.

L’equip examina la mobilitat de les persones mitjançant l’anàlisi de les dades que aporten les operadores de telefonia mòbil per a conèixer la incidència que ha pogut tenir la mobilitat en el contagi i estudiar quines serien les mesures més eficaces per a evitar-lo, amb el propòsit d’adoptar mesures amb la major antelació possible. L’observació i estudi de les dades mòbils, que són «agregades i anònimes», es realitzarà mentre estiga vigent l’estat d’alarma.

L’examen de les dades permetrà barallar diverses opcions respecte a com s’han succeït les diferents etapes del contagi, on ha pogut estar el focus o quina ha sigut la mobilitat de les persones. A més a més, permetria crear un quadre estadístic amb les estimacions de mobilitat de la població i construir, amb aquesta informació, models epidemiològics de propagació, amb els quals comprovar si van existir moviments massius d’altres autonomies com cap a la capital d’Espanya o la Comunitat Valenciana i si això va generar zones de contagi.

L’equip investigador, format per personal funcionari de la GVA i especialistes universitaris, analitzarà les dades de les operadores mòbil amb la mesura de tres variables: l’impacte de l’estat de confinament de la població, observant els patrons de mobilitat abans i després de la restricció (treball que ha sigut realitzat des de l’UJI); buscar i predir punts calents i els seus comportaments, per a detectar les zones amb major susceptibilitat de contagi i, per últim, oferir la informació a les autoritats perquè puguen prendre mesures amb anticipació.

El projecte compta amb el suport d'algunes empreses com Walhalla (https://www.walhallacloud.com)  que està donant la infraestructura d'allotjament i computació o Esri España (https://www.esri.es) que ha donat la llicència d'ús de la seua plataforma per a la visualització de mapes i anàlisis de dades.

A més de les dades que el personal investigador puga monitorar, l’equip vol recollir informació directa de la ciutadania i per això, han preparat una enquesta amb la qual volen arribar a les 600.000 respostes. L’estudi impulsat per la GVA des de la seua estratègia d’IA compta amb el suport del govern espanyol i és replicable en qualsevol lloc d’Espanya.

L’enllaç per a participar-hi és: https://covid19impactsurvey.org/

Nota de premsa del govern d'Espanya sobre el projecte DataCOVID

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions