La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han inaugurat el primer Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (Cirtesu) de la Comunitat Valenciana situat en el campus universitari de Castelló, segon de l’Estat espanyol i un dels pocs d’Europa amb les seues característiques. L’obra ha estat cofinançada per la Generalitat Valenciana, amb fons FEDER, i l’UJI.
L’acte ha comptat també amb la participació de la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; el president del Consell Social, Sebastián Pla, el president de la Diputació, José Martí; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; el director del Laboratori d’Interacció i Sistemes Robòtics, Pedro J. Sanz, la directora del grup d’investigació d’Enginyeria del Disseny, Rosario Vidal; el coordinador del grup d’investigació de Fluids Multifàsics, Sergio Chiva; i la directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal del CSIC, Ariadna Sitjà Bobadilla, entre altres autoritats acadèmiques i socials, a més de representants del teixit empresarial.
Durant l’acte d’inauguració Eva Alcón ha indicat que amb aquest centre «l’UJI fa un pas decisiu per a convertir-se en un pol científic d’abast europeu en robòtica subaquàtica i un referent internacional de l’enginyeria, la computació i la intel·ligència artificial en àmbits com el salvament, l’aqüicultura, la conservació de la biodiversitat, l’arqueologia submarina, la gestió d’aigües residuals o el disseny de solucions per a la indústria 4.0».
La primera autoritat acadèmica ha assegurat que aquesta «tecnologia capdavantera servirà per a potenciar la transferència de coneixement i multiplicar les col·laboracions entre grups d’investigació, empreses, administracions i altres centres, com l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal CSIC o el Centre Europeu per a la Investigació Nuclear», així com «millorar la projecció internacional de l’UJI en l’àmbit de la recerca i la transferència, especialment en àmbits lligats a tecnologies emergents com la robòtica».
Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha indicat que «aquest nou centre i la recerca que desenvoluparà servirà per avançar en el repte de la sostenibilitat i trobar solucions als problemes mediambientals, com els que tenim a la Mediterrània» i afavorirà un «pol robust de col·laboració innovadora i interdisciplinària entre el món científic i empresarial».
Per al president autonòmic, «la Universitat Jaume I sempre ha mirat endavant, perquè va ser una universitat que va nàixer innovadora i que fa de la innovació i del seu aterratge en la nova economia un factor fonamental».
Característiques de CIRTESU
El nou edifici, situat a l’extrem sud-oest del campus, al costat d'altres infraestructures d’investigació del parc científic, consta d'una nau coberta de 450 m2 de superfície (de 30 metres de llarg i 15 d’ample) i la seua infraestructura més important és un tanc d’aigua semisoterrat de dotze metres de llarg per vuit d'ample, amb una profunditat de cinc metres i una capacitat de mig milió de litres, és a dir, la meitat d'una piscina olímpica.
En la construcció de la infraestructura s’han aplicat criteris de sostenibilitat com l’aïllament tèrmic de la coberta; una façana microperforada per a obtenir ventilació i il·luminació natural; o el sistema de climatització Inverter per a optimitzar-la i reduir-ne el consum. En el cas del tanc, s’ha construït amb formigó hidròfug per a reduir les despeses i no utilitzar més materials per a impermeabilitzar i protegir la impermeabilització, deixant un acabat més dur per a suportar els impactes que produirà l’ús i s’hi ha instal·lat un sistema de cloració salina.
La creació del Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques ha sigut liderada pel catedràtic de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de l'UJI Pedro J. Sanz, director del IRS Lab. A més, ha comptat amb el suport dels grups d'investigació de l'UJI d'Enginyeria de Disseny, dirigit per la catedràtica Rosario Vidal, i de Fluids Multifàsics, coordinat pel professor Sergio Chiva, a més d'investigadors en aqüicultura de l’IATS-CSIC de Torre de la Sal.
Aquest centre permetrà utilitzar vehicles submarins per a validar noves hipòtesis científiques abans de passar a escenaris reals en la naturalesa, com ara fons marins, llacs, rius o embassaments. Servirà per a investigar tècniques per a millorar la construcció, gestió, emmagatzematge i sostenibilitat dels dipòsits d'aigua. I s’aprofitarà per a dissenyar la mecànica necessària per a estudiar tècniques de generació i monitoratge de corrents aplicables a la millora de l'emmagatzematge i gestió de l'aigua, especialment pel que fa a la depuració.
En definitiva, utilitzant com a catalitzador aquesta infraestructura, s'identificaran sinergies i potencials beneficis de les diferents línies de recerca en marxa: d'una banda, la de la mecànica de fluids aplicada habitualment a piscifactories i depuradores; d’altra, des de l'òptica de la construcció i disseny eficient dels tancs d'aigua potable, incloent-hi el seu potencial relatiu a l'eficiència energètica, i finalment des de la perspectiva de la robòtica, considerant els avantatges que ofereix disposar d'un context controlat on realitzar experiments molt pròxims als dominis d'aplicacions reals.
El Cirtesu ha sigut cofinançat per la Generalitat Valenciana, a través del programa de subvencions per a infraestructures i equipament d'Investigació, Desenvolupament i Innovació (I+D+i), per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i per la Universitat Jaume I.