L’UJI i la Fundació Le Cadó colaboraran en un projecte que analitzarà els beneficis de l’exercici físic en les dones amb càncer de mama durant el tractament sistèmic

14/12/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la presidenta de la Fundació Le Cadó, Elvira Monferrer, han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte d’investigació «BAFC-COVID19» que analitzarà els beneficis d’un programa virtual en streaming de condicionament físic en dones amb càncer de mama durant el tractament sistèmic de la malaltia. A l’acte de firma han assistit també el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra; el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis; el vicedegà del Grau en Infermeria i coordinador del grup d’investigació Cures i Salut, Eladio J. Collado; el professor del Departament d’Educació i director del Servei d’Esports, Carlos Hernando; l’especialista en Activitat Física i Oncologia Elena García, i la psicòloga clínica Mariló Temprado, per part de l’UJI; així com la vicepresidenta i el vocal de la Fundació Le Cadó, Susana Pérez i Jordi Font de Mora, respectivament.

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha destacat que la signatura d’aquest conveni de col·laboració amb la Fundació Le Cadó «suposa un exemple més del compromís de l’UJI de posar tota la capacitat científica al servei de la societat i, en aquest cas concret, per a desenvolupar un projecte d’investigació que ajude a millorar la qualitat assistencial amb pacients amb càncer de mama». En aquest sentit, Alcón ha agraït la confiança de la Fundació Le Cadó en la Universitat Jaume I per a desenvolupar aquest estudi sobre els beneficis d'un programa en línia de condicionament físic en dones amb càncer de mama en tractament sistèmic de la malaltia.

La presidenta de la Fundació Le Cadó, Elvira Monferrer, ha agraït «l’interès de l’UJI en col·laborar amb la Fundació en el desenvolupament d'aquest projecte que millorarà la qualitat de vida de dones diagnosticades amb càncer de mama», i ha oferit a la Universitat implicar-se en la col·laboració i difusió dels projectes i activitats de captació de fons per a investigació que organitza la Fundació anualment.

La infecció per la COVID-19 ha suposat un important desafiament per a tota la societat i ha determinat la necessitat urgent de canviar la distribució dels recursos sanitaris. El seu impacte ha sigut especialment rellevant en grups vulnerables com la població amb càncer. En les dones amb càncer de mama l'exercici físic s'ha evidenciat com la intervenció no farmacològica més eficaç en la promoció del benestar físic, mental i funcional de pacients amb càncer i una teràpia que millora la qualitat de vida alhora que redueix els efectes secundaris del tractament. La vulnerabilitat d'aquestes dones, pel seu estat immunològic, dificulta el seu accés a aquest recurs.

El projecte, que serà desenvolupat pel grup d’investigació Cures i Salut, coordinat pel professor Eladio J. Collado, i integrat per Carlos Hernando, Elena García, Mariló Temprado, María Desamparados Bernat, Ana Folch, Miguel J. Rodríguez, Carmen Ropero i Pablo Salas, pretén mesurar els beneficis d'un programa d'exercici físic online en streaming dirigit a dones amb càncer de mama, durant el tractament sistèmic de la malaltia.

La instauració i avaluació d'un programa regular, supervisat i guiat per un professional de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, busca la millora de la força muscular, la capacitat aeròbica, la flexibilitat i valorar la repercussió d'aquest programa sobre la qualitat de vida d'aquestes pacients oncològiques, així com conèixer les principals variables físiques, psicològiques (estrès, depressió i personalitat) i sociodemogràfiques que interaccionen negativament amb les variables d'estudi i que provoquen un impacte negatiu sobre aspectes de qualitat de vida personal, familiar i social.

La Fundació Le Cadó és una entitat d'àmbit nacional no científica i específica contra el càncer de mama que es va constituir el novembre de 2010. L'objectiu de la Fundació és la recollida de fons per a col·laborar en el finançament de la recerca del càncer de mama: estudis científics, projectes mèdics, nous tractaments, nous fàrmacs o noves teràpies per a les persones afectades pel càncer de mama.

Imatges de l'acte

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions