Articles, videoexperiments, un joc i una conversa amb investigadores són les propostes de l'UJI en la «Nit Mediterrània de les Investigadores» (Mednight)

27/11/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La finalitat del projecte és mostrar l'impacte social que té la ciència que es desenvolupa al Mediterrani, fent especial èmfasi en la figura de les dones.

La Universitat Jaume I de Castello ha iniciat durant aquest mes les activitats emmarcades dins de la primera Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight) amb la publicació de quatre articles de veus expertes en les seccions de clima i energies netes; història i patrimoni; vida i salut i futur que contextualitzen la idea de «ciència mediterrània» amb la descripción de les investigacions que desenvolupen en els seus àmbits i videoexperiments per part del personal investigador castellonenc, sota la coordinació del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Investigació i Transferència.

La investigadora Azucena García Palacios i els investigadors Juan Bisquert, Pedro Sanz i Juanjo Ferrer, participen en l’esdeveniment com a personal expert qur ha compartit en un article els últims coneixements en el seu àmbit de treball. La professora García Palacios defensa uns hàbits de vida saludable per a tenir una bona salut mental. El professor Bisquert destaca la importància de la ciència per a oferir una resposta a l’emergència climàtica; Ferrer explica les aportacions al coneixement d’una vil·la romana situada prop de la costa i Pedro Sanz explica com la cooperació de diferents equips ha aconseguit importants avanços en el camp de la tecnologia submarina.

Els investigadors i investigadores del Grup de Divulgació Científica de l’Institut Universitari de Plaguicides i Aigües han realitzat dos videoexperiments on expliquen com funciona l’espectometria de masses i quines aplicacions pot tenir en la vida quotidiana (com la detecció de drogues sintètiques) i també una introducció a les tècniques cromatogràfiques, amb un senzill experiment que mostra com se separen els pigments continguts en rotulador.

Les activitats d’aquesta setmana a la seu universitària de Castelló s’inicien dimecres 25 de novembre, integrada també en les activitats de l'UJI per al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, a partir de les 12 hores amb el repartiment d’ulleres de realitat virtual de cartó dins del projecte «VR Cine Experience UPCT»,

La iniciativa, basada en una app diseñada per les investigadores de la Universitat Politècnica de Cartagena Paqui Rosique i Marta Martínez, permetrà la visualització de diferents vídeos de sensibilització contra la violència de gènere, la mateixa tecnologia de realitat virtual i un film especial sobre les dones científiques.

Per a divendres 27 de novembre hi ha previstes tres activitats: «Parlen les científiques», una conversació entre investigadores dels àmbits de la química, els videojocs i les neurociències amb el públic a través d’una videoconferència, on les científiques Beatriz Escuder, Inmaculada Remolar i Esther Castillo parlaran de la seua trajectòria professional i investigadora i contestaran les preguntes del públic assistent sota la moderació de la vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat, Pilar Safont; «El jardí de la ciència», una sèrie de vídeos al voltant de la investigació que es realitza a l’UJI, protagonitzats majoritàriament per joves investigadores i investigadors i vinculats a projectes europeus.

I per últim, «L’auca de les científiques del Mare Nostrum», un joc creat per Lara Ferrando Esteve amb el disseny de Margarida Sancho Escrig sobre diferents investigadores mediterrànies de diversos àmbits de coneixement que serà presentat abans de donar inici a la primera de les activitats, el diàleg amb les investigadores de química, neurociència i videojocs.

La «Mednight» naix com a fruit de la col·laboració d'un consorci de 12 entitats: Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de Múrcia, Universitat Politècnica de Cartagena, Universitat d'Alacant, Universitat Miguel Hernández d'Elx, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Fundació Fisabio, Fundació Sèneca-Agència de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, INCLIVA i el Consell Superior de Recerques Científiques, sota la coordinació d'El Caleidoscopio i amb el patrocini de la Generalitat Valenciana a través de Fundació de la CV per al Foment d'Estudis Superiors (FFES).

La finalitat del projecte és mostrar l'impacte social que té la ciència que es desenvolupa al Mediterrani, fent especial èmfasi en la figura de les dones, moltes vegades oblidades en aquest camp. Per a això, en la «Mednight» es realitzaran multitud d'activitats per a tots els públics, la finalitat dels quals serà transmetre la passió pel coneixement científic. Aquestes activitats s'organitzaran al llarg del mes de novembre fins a arribar al dia 27, data en la qual se celebrarà «La Nit Mediterrània de les Investigadores».

El projecte «La Nit Mediterrània de les Investigadores (Mednight)» és un esdeveniment associat a la iniciativa «Nit Europea dels Investigadors» de la Unió Europea, finançada per les accions Marie Skłodowska-Curie, amb identificador de convocatòria H2020-MSCA-NIGHT-2020.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions