Les publicacions científiques del professorat d’Arquitectura Tècnica de l’UJI se situen en el vuitè lloc entre les 42 universitats espanyoles

02/10/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I de Castelló se situa en la vuitena posició entre les 42 universitats analitzades en el nombre total de publicacions científiques vinculades a l’àmbit de l’arquitectura tècnica, segons l’informe de l’Observatori de Producció Científica d’Arquitectura Tècnica d’Espanya presentat divendres 2 d’octubre de 2020 a Granada. Si es considera el nombre total de publicacions respecte al nombre de professorat amb el títol d’arquitectura tècnica, nou docents en el cas de l’UJI en 2019, la posició del centre castellonenc pujaria al segon lloc, per darrere de la Universitat de Burgos.

Pel que fa al nombre total de documentació científica publicada, quatre dels nou docents estan entre els trenta primers i, tres d’ells si es té en compte el nombre de citacions. Si es considera el nombre de publicacions en la Web of Science (WOS), la universitat pública de Castelló ocupa la sisena posició i la setena en nombre de citacions per autoria. Entre el professorat castellonenc que apareix en l’informe estan Lucía Reig Cercá; María José Rua Aguilar; Joaquín Martínez Moya; María Jesús Máñez Pitarch; Juan Antonio García Esparza i Ángel M. Pitarch Roig.

El professor Pitarch, vicedirector d’aquesta titulació a l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, ha destacat els resultats que mostra l’informe «perquè tot i que es tracta d’una universitat jove i menuda i el nombre de professorat amb el títol d’arquitecte/a tècnic/a no és elevat, els resultats del treball d’investigació que s’hi realitza són destacables».

El responsable acadèmic del Grau en Arquitectura Tècnica ha participat en la presentació dels resultats publicats per l’Observatori de Producció Científica d’Arquitectura Tècnica d’Espanya de 2019, dirigit per Joaquín M. Durán Álvarez, arquitecte tècnic i docent al Departament de Construccions Arquitectòniques de la Universitat de Granada i realitzat amb la Unitat d’Avaluació de l’Activitat Científica i el Vicerectorat d’Investigació i Transferència de la universitat andalusa.

L’informe presentat és un estudi sobre la situació de l’arquitectura tècnica des de múltiples anàlisi, d’universitats i de personal investigador, i realitza una recopilació i anàlisi de la producció científica del professorat d’aquest àmbit científic a Espanya, principalment. En l’edició de 2019 el nombre d’universitats ha augmentat fins a 48, amb la participació de set sud-americanes i una del Regne Unit i un apartat especial per al personal investigador no docent.

Com a fons de l’informe s’han utilitzat les bases de dades Web of Science (Clarivate Analytics), Scopus (Elsevier), en l’àmbit internacional, i ÍnDICes en el nacional, les quals proporcionen registres de documentació com ara articles de revista, comunicacions a congressos, monografies i capítols de llibre i patents i les mètriques necessàries per a l’anàlisi d’autoria. En el cas de les patents, amb WOS, s’ha usat també el registre en INVENES i Espacenet.

Pel que fa a les tesis, eix vertebrador d’aquest informe des del seu inici fa deu anys, a més de TESEO i DIALNET s’ha ampliat la recerca a REBIUN i TDX. El portal ResearchGate ha servit també per a la verificació de la producció científica de l’autoria i especialment, per a usar les seues mètriques i altmètriques per l’anàlisi d’aquestes. La temporalitat de les dades s’inicia en l’any 1977 fins a 2019. L’estudi inclou tot el col·lectiu d’aquest àmbit a Espanya, uns 70.000, encara que la producció científica se centra majoritàriament en els centres universitaris.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions