Una tesi de l'UJI és pionera en l'ús de tecnologies geoespacials en el tractament de trastorns mentals

16/01/2020 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Ignacio Miralles Tena, doctorand del grup d'investigació Geotec de la Universitat Jaume I, va defensar al desembre la seua tesi doctoral sota el títol Analysis and development of a platform for generating context-aware apps for mental health, finançada des de 2015 per una beca FPU del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

En el context d'aquesta tesi doctoral, que va obtenir la qualificació de cum laude, Miralles ha dissenyat, desenvolupat i testat una plataforma que permet als terapeutes construir intervencions personalitzades per a cada tipus de trastorn i pacient, fomentant realitzar determinades accions adequades per al seu tractament, recordant els continguts treballats en les sessions de teràpia i motivant els comportaments beneficiosos per a la seua millora.

Els trastorns mentals són un problema complex i la solució més efectiva fins al moment són els tractaments basats en l'evidència. La tecnologia porta diversos anys sent una de les eines amb la qual els clínics tracten de combatre aquest problema, no obstant això, existeixen estudis que evidencien que hi ha una infrautilització del seu potencial en aquest camp. L'estudi del context espacial de les persones, per exemple, pot donar suport específic als tractaments psicològics, dotant al terapeuta i al pacient d'eines addicionals per a combatre aquests trastorns. Fins al moment aquesta relació context-salut mental no s'havia abordat amb la suficient atenció.

La plataforma, de nom SyMptOMS, utilitza les tecnologies mòbils i geoespacials, infrautilitzades en l'àmbit de salut mental fins al moment, per a determinar la localització del pacient evitant així que s'expose a situacions negatives o de risc. Per exemple, prevé d'acostar-se a un centre d'apostes, en el cas de pacients amb trastorn del joc; o anima a moure's per un espai recomanat, per a un pacient amb agorafòbia.

Com a part de la revisió sistemàtica [1] amb la qual s'inicia aquesta tesi doctoral, es van analitzar més de 7.000 articles de la literatura científica internacional, concloent que fins al moment són escasses les intervencions secundades per tecnologies mòbils, quan aquestes disposen de nombrosos sensors que podrien millorar de manera efectiva aquests tractaments. De fet, els resultats obtinguts fins al moment [2] i presentats per Miralles apunten a l'efectivitat preliminar de la plataforma SyMptOMS en aquests tractaments, iniciant-se ací una prometedora línia d'investigació, valorada ja positivament pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en dotar-la amb un projecte Reptes (RTI2018-099939-B-I00), actualment en curs.

Les aplicacions i diferents configuracions de SyMptOMS són nombroses i, segons l’opinió del tribunal, la tesi és una «navalla suïssa que dóna als terapeutes nombroses eines adaptables a diferents tractaments i pacients». No obstant això, dins del context d'aquesta tesi, SyMptOMS ha sigut testat en una fase inicial i, tal com aquest tipus de trastorns requereixen, l'ús de tecnologies en els tractaments ha de ser acuradament dissenyat i avaluat per especialistes [3]. Per aquest motiu, la tesi ha sigut meticulosament seguida i secundada per les doctores Juana Bretón, Adriana Mira i Diana Castella, membres del grup d'investigació de l'UJI Labpsitec, dirigit pel Azucena García Palacios.

El tribunal, format per Cristina Botella, catedràtica emèrita de Psicologia de l'UJI; Irene Zaragozá, investigadora en la xarxa CIBER, i Jorge Osma, professor contractat doctor en la Universitat de Saragossa, també van posar en relleu la importància de dur a terme estudis de caràcter multidisciplinari que conjuminen diferents àrees, aconseguint identificar casos d'aplicació concrets, on les tecnologies mòbils i geoespacials puguen aprofitar-se al màxim.

Els directors de la tesi, Carlos Granell i Joaquín Huerta, tots dos investigadors de Geotec, van ressaltar «l'efecte ‘trencaglaç’ d'aquesta tesi que obri nous horitzons no sols a l'àmbit de la Psicologia, sinó al de la Informàtica, ja que parametritzant adequadament la Plataforma SyMptOMS i tenint especial cura amb la sensibilitat de les dades amb els quals tractem, són nombrosos els trastorns als quals aquestes tecnologies es poden aplicar».

La defensa d'aquesta tesi, lluny de tancar aquesta línia d'investigació, serveix de base a altres dues tesis doctorals ja en curs, i obri un ventall d'oportunitats de col·laboració entre Geotec i Labpsitec.

[1] Miralles, I., Granell, C., Díaz, L., Van Woensel, W., Bretón-López, J., Mira, A., Castilla, D. and Casteleyn, S. Smartphone apps for the treatment of mental disorders: a systematic review. JMIR Preprints. 03/06/2019:14897

[2] Miralles, I., Granell, C., García-Palacios, A., Castilla, D., González-Pérez, A., Casteleyn, S., & Bretón-López, J. (2019). Enhancing In Vivo Exposure in the Treatment of Panic Disorder and Agoraphobia Using Location-Based Technologies: A Case Study. Clinical Case Studies, 1534650119892900.

[3] Miralles, I. and Granell, C. (2019). Considerations for Designing Context-Aware Mobile Apps for Mental Health Interventions. International journal of environmental research and public health, 16(7), 1197

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions