Un equip d'investigadors i investigadores de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia Oncològica Abdominopèlvica (UMCOAP) de l'Hospital General Universitari de Castelló, de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i del Departament de Medicina de la Universitat Jaume I (UJI) ha dissenyat un programari capaç de predir si la cirurgia de càncer d'ovari comportarà l'eliminació completa de tot el tumor de la cavitat abdominal.
Antoni Llueca, doctor de l’UMCOAP, afirma que «l'augment de la supervivència de la pacient està relacionat amb l'eliminació del tumor per part de l'equip quirúrgic. Per tant, aquest programari, que no deixa de ser un model matemàtic, és capaç de predir quan l'equip quirúrgic podrà fer cirurgia òptima o no».
Una cirurgia òptima erradica de manera completa el tumor de la cavitat pèlvica després de la intervenció quirúrgica a una pacient amb càncer d'ovari avançat. En canvi, es parla de cirurgia subòptima quan no ha pogut eliminar-se tot el tumor. Aquesta situació va aparellada a un percentatge de morbiditat alt i, a més, compromet el pronòstic de la pacient.
El programari, que té una sensibilitat major a uns altres softwares predictius, ha sigut validat amb 110 pacients amb càncer d'ovari avançat a Castelló. La seua utilització permet que l'equip quirúrgic puga prendre les decisions adequades i que es reduïsquen el nombre de cirurgies subòptimes.
Un dels avantatges més destacables del programari és que pot adaptar-se fàcilment a les condicions de cada equip mèdic i amb ell es pot predir de manera òptima quins pacients poden beneficiar-se de la cirurgia o quins hauran de començar amb un tractament de quimioteràpia per a disminuir la càrrega tumoral.
A més, el programari, que es presenta en forma d'app, s'adapta a l'evolució de l'equip quirúrgic en el temps modificant els resultats en funció de la millora dels equips i dels resultats obtinguts per l'equip quirúrgic durant la seua utilització.
S'ha posat en marxa un estudi multicèntric internacional amb base en el Departament de Medicina de la Universitat Jaume I (UJI) perquè diferents equips quirúrgics oncològics de tot el món validen aquests resultats inicials de tal forma que el programari puga ser utilitzat universalment en un futur pròxim.
El sistema està registrat en el Banc de Patents de la Generalitat Valenciana sota la titularitat de la Fundació FISABIO i la Universitat Jaume I de Castelló.