Les universitats valencianes reclamen mesures urgents per a l'R+D

09/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Videonotícia Actualitat UPV

RUVID, la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació, ha presentat aquest matí en la Universitat Politècnica de València (UPV) un document amb les mesures que considera més urgents per a l'R+D+i valenciana. Aquest document està dirigit als grups polítics amb representació en les Corts, de cara a la celebració de les pròximes eleccions autonòmiques. 

En el document, RUVID reclama un acord de tots els partits que permeta aconseguir la dedicació i execució d'un 1% del pressupost de la Generalitat a programes d'R+D+i. «Fa falta un procés de reflexió profunda sobre l'estat de l'R+D+i. És necessari incrementar el finançament en els pressupostos d'R+D+i, però també cal canviar les condicions perquè aquests pressupostos puguen executar-se», ha apuntat José Capilla, vicerector de Recerca, Innovació i Transferència de la UPV, i president de RUVID.

Sense abandonar l'àmbit pressupostari, els membres de RUVID destaquen l'esforç pressupostari que ha suposat la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació, un projecte estratègic i molt necessari per a la Comunitat Valenciana. «No obstant això -assenyala José Capilla-, requerim també una adequada coordinació i coherència en les polítiques de recerca i innovació dels diferents departaments de la Generalitat Valenciana; entenem que aquest és un problema persistent a la Comunitat Valenciana que ha d'afrontar-se com més prompte millor».

Estabilitat per al personal investigador

Un altre dels punts clau concerneix directament al futur del personal investigador a la Comunitat. En aquest sentit, des de RUVID recorden que els recursos humans per a la recerca haurien de ser un element central en les polítiques d'R+D+i del govern autonòmic.

«El Pla GenT és ja una iniciativa que va en aqueixa direcció, si bé hauria de reforçar-se i millorar les seues condicions. Cal destinar més recursos a finançar instruments eficaços per a la captació, retenció i manteniment dels recursos humans en recerca, així com una regulació que permeta la seua estabilitat laboral», ha destacat Capilla.

Menys burocràcia i més assessorament

RUVID denuncia també l'enorme càrrega administrativa que suporta la ciència. En la seua proposta, les universitats valencianes sol·liciten que la implantació de l'administració electrònica siga gradual, adaptada a les condicions dels usuaris, i que reduïsca la burocràcia i la càrrega de gestió.

A més, les universitats proposen acostar les seues capacitats en ciència i innovació a les Corts, de manera que els representants autonòmics es doten d'una estructura o mecanismes per a l'assessorament expert en la seua actuació legislativa. «Oferim per a açò la plataforma que representa RUVID, on es concentra la major part de l'activitat investigadora de la Comunitat Valenciana», ha apuntat José Capilla.

Una situació d'emergència

En la presentació del document, s'ha fet també una anàlisi sobre la situació general de la ciència a Espanya, que des de RUVID han qualificat d'«alarmant».

«El principal actiu de la ciència a Espanya és el talent de la comunitat investigadora, capaç de competir al més alt nivell en el context internacional. No obstant això, tots els que d'alguna manera treballem des de llocs de responsabilitat en la planificació i gestió de l'R+D+i en centres de recerca i universitats, veiem amb notable preocupació com van descendint, i amb raó, els seus nivells de motivació. La situació és ja, sens dubte, d'emergència», ha apuntat Capilla.

Així mateix, el vicerector de la UPV ha valorat positivament l'aprovació de les últimes mesures engegades pel Govern de l'Estat dirigides a flexibilitzar i a millorar l'alarmant situació del sistema d'R+D+i a Espanya. «No obstant això, no deixen de ser mesurades d'emergència, i seguim necessitant molt més. El sistema de ciència espanyol necessita una reformulació més profunda», ha insistit Capilla. «En definitiva, es tracta d'escometre una aposta real per part de les nostres Administracions que vincule de manera efectiva i definitiva el progrés econòmic, social, cultural i intel·lectual de la nostra societat a la generació i a la transferència de coneixement», ha conclòs el president de RUVID,

A l'acte han assistit, també, els membres de la Comissió Executiva de RUVID, Jesús Lancis, vicerector de Recerca i Transferència de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i vicepresident de RUVID; Carlos Hermenegildo, vicerector de Recerca de la Universitat de València (UV); Amparo Navarro, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat d'Alacant (UA); Manuel M. Jordán, vicerector de Recerca i Innovació de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx i Ignacio Pérez, vicerector de Recerca de la Universitat CEU Cardenal Herrera.

Sobre RUVID

Creada en 2001, RUVID té com a objectius fomentar la recerca científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en totes les àrees de coneixement, enfortir el paper de les universitats associades com a agents del Sistema d'R+D+i de la Comunitat Valenciana, a través de la promoció de línies de cooperació entre elles i constituir-se com una veu única davant les administracions públiques i altres agents del sistema.

En l'actualitat, formen part de la Xarxa la UPV, la UV, l'UJI, la UMH, la UA, la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Catòlica de València «Sant Vicent Màrtir». Així mateix, RUVID compta amb una Comissió Executiva, formada per cadascun dels vicerectors amb competències en l'àmbit de l'R+D+i de les universitats que la componen. I té com a socis honoraris a la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i a la Xarxa de Parcs Científics Valencians.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions