La catedràtica de Química Inorgànica de l’UJI Purificación Escribano és una de les científiques homenatjades al Museu de les Ciències de València

07/03/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Museu de les Ciències Príncep Felip de València ha inaugurat dijous 7 de març de 2019 l’exposició «Ellas tienen la fórmula», una mostra de la contribució de les dones al desenvolupament de la química. Entre les dones homenatjades es troba la catedràtica de Química Inorgànica de la Universitat Jaume I Purificación Escribano, qui va faltar en novembre de 2011.

La iniciativa ha sigut presentada per Eduardo Peris, catedràtic de Química Inorgànica de l’UJI, i assessor científic del Museu de les Ciències de València, qui ha participat activament en l’elaboració de la llista d’investigadores i en la redacció de les ressenyes de les científiques. Per part de l’UJI han assistit també el vicerector d’Investigació i Transferència, Jesús Lancis, i la directora de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Amelia Simó.

L’exposició consta de 24 panells retroil·luminats amb dibuixos de les investigadores i un breu resum de les seues aportacions en tres llengües (valencià, castellà i anglès) i s’emmarca en les activitats previstes per aquesta institució amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica i del Dia Internacional de la Dona. L’exhibició representativa recull una mostra històrica dels treballs realitzats per 39 dones en el món de la química, des de Tapputi-Beletakallim (1200 a.C.), considera la primera química de la història, fins a les joves promeses de l’actualitat com Cristina Nevado.

Purificación Escribano, doctora en Ciències Químiques per la Universitat de València, va ser directora del Col·legi Universitari de Castelló (CUC), va participar activament en la creació de la Universitat Jaume I de Castelló; on després va ocupar el càrrec de vicerectora d’Investigació i es va convertir en una de les seues professores més carismàtiques.

Va participar en més de 50 projectes d’investigació i va publicar més d’un centenar d’articles acadèmics, la major part en revistes internacionals, i es va convertir en referent en l’àrea de la química de l’estat sòlid. Va ser coordinadora de l’Àrea de Ciència dels Materials de l’Agència Nacional d’Avaluació de Projectes (ANEP).

A més de la seua activitat acadèmica, la professora Escribano va ser una de les fundadores del Seminari d’Investigació Feminista, actualment Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere; una ferma defensora dels drets de la dona i la igualtat i lluitadora contra la violència de gènere que va treballar per la visibilitat de les dones en qualsevol disciplina.

Imatges proporcionades pel Museu de les Ciències Príncipe Felipe de València

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions